Άρματα μάχης και στρατιώτες εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην εξεγερμένη πόλη Χάμα της Συρίας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία για ένα τουλάχιστον μήνα. Οι νεκροί από τις επιχειρήσεις του στρατού σε ολόκληρη τη χώρα ξεπέρασαν τους εκατό, ενώ μόνο στην πόλη Χάμα έχουν καταγραφεί σήμερα 95 θύματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμάρ Κουράμπι.

Ads

Σύμφωνα με τον Κουράμπι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί 121 άνθρωποι ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. “Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση στη Χάμα και άνοιξαν πυρ στους πολίτες, σκοτώνοντας 95”, είπε ο Κουράμπι ο οποίος υποστήριξε ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο όπου μέχρι στιγμής έχει καταγράψει τα ονόματα 62 θυμάτων. Πρόσθεσε ότι “19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντέιρ Έζορ, 6 στο Χαράκ και ένας στο Μπουκάμαλ”.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βροχή πυρών από βαρέα όπλα στο βόρειο τμήμα της πόλης, ενώ το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν κοπεί στις κύριες συνοικίες της πόλης -μία τακτική που ακολουθεί συνήθως ο στρατός της Συρίας όταν εισβάλει σε μία πόλη.

Το κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι δεκάδες ένοπλοι έχουν ανέβει σε στέγες κτιρίων στη Χάμα και “πυροβολούν για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους”, ενώ “ένοπλες ομάδες” πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα, προκάλεσαν ζημιές σε κρατικά κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες, έστησαν οδοφράγματα και καίνε λάστιχα στις εισόδους και στους δρόμους της πόλης”. Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο, οι ομάδες αυτές είναι οπλισμένες με πολυβόλα και αντιαρματικές ρουκέτες.

Ads

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του από τη χρήση βίας από την συριακή κυβέρνηση εναντίον της πόλης Χάμα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με άλλους για να απομονώσουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. “Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Χάμα είναι τρομακτικές και δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του συριακού καθεστώτος”, αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. “Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος Ασαντ έδειξε ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να απαντήσει στα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού”, επισημαίνει ο Ομπάμα, ενώ προσθέτει ότι οι σύροι διαδηλωτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλάι τους.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ προσπαθεί από τον Μάρτιο να καταστείλει την εξέγερση, ενώ οι Αρχές έχουν διώξει από τη χώρα τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, καθιστώντας δύσκολη την επιβεβαίωση των τεκταινομένων.

Σήμερα, Κυριακή, άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, το οποίο ελέγχει πλέον ο στρατός, ενώ τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στην πόλη Χαράκ της περιοχής Ντεράα.