Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη κατά την διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, στην πόλη Χομς, σύμφωνα με ακτιβιστές και κάτοικους της περιοχής. Νωρίτερα σήμερα η Γαλλία κατηγόρησε το συριακό καθεστώς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια της καταστολής του μεγάλου κινήματος αμφισβήτησης.

Ads

Η σημερινή εισβολή στη Χομς αποτελεί μία από τις πιο σφοδρές στρατιωτικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκε σε αστικό κέντρο τους τελευταίους έξι μήνες που διαρκούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν σε παλιές γειτονιές της πόλης, η οποία βρίσκεται 165 χιλιόμετρα βορείως της Δαμασκού.

Γαλλία: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διέπραξε η Συρία

Ads

Για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια της καταστολής ενός μεγάλου κινήματος αμφισβήτησης κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα το συριακό καθεστώς ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

«Διαπιστώνουμε ότι το συριακό καθεστώς επιδόθηκε σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ζιπέ, απαντώντας στο ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου αρνείται ως τώρα να συμμετάσχει στην καταδίκη της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο τρόπος που (το συριακό καθεστώς) κατέστειλε τη λαϊκή διαμαρτυρία δεν είναι αποδεκτός», πρόσθεσε.

Ο Ζιπέ εξέφρασε την ευχή να δεχθεί η Ρωσία να υποστηρίξει μια καταδίκη του συριακού καθεστώτος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία η Μόσχα μπλοκάρει εδώ και μήνες.

«Η καταστολή εκ μέρους του καθεστώτος είναι εντελώς δυσανάλογη και καταλήγει σε εντελώς απαράδεκτες αιματοχυσίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα», στη Δαμασκό, τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά δεν απάντησε στην έκκληση του Ζιπέ. «Η προτεραιότητα είναι σήμερα να αρχίσει ένας διάλογος, διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Εκτιμάμε ότι η υποκίνηση ορισμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρουν αυτό το διάλογο είναι ένας επικίνδυνος δρόμος προς την επανάληψη του λιβυκού σεναρίου, κάτι που δεν θέλουν ούτε η Ρωσία ούτε η Γαλλία», πρόσθεσε.

Ο Ζιπέ βρισκόταν στη Μόσχα μαζί με το Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ για την ετήσια σύνοδο του γαλλορωσικού Συμβουλίου Συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.

Στη Συρία το Σάββατο ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, θα επισκεφθεί τη Συρία το Σάββατο για να υποβάλει την πρόταση για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, μετά την αναβολή της επίσκεψης που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του διεθνούς αυτού οργανισμού.

Στη Συρία οι αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές εκτιμούν ότι η αραβική πρωτοβουλία, που ζητά να τεθεί τέλος στην καταπίεση, είναι μια «καλή βάση» για την επίλυση της κρίσης στη χώρα τους, η οποία προκαλείται, κατά την άποψή τους, από το «δολοφονικό καθεστώς» του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.