Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, καθώς διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος το οποίο εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

Ads

Στρατιώτες άνοιξαν πύρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, για να διαλύσουν πλήθη τα οποία συγκεντρώνονταν σε κεντρικά σημεία της Ουαγκαντούγκου, την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες κατά των στρατιωτών.

Το πρωί της Πέμπτης μέλη της προεδρικής φρουράς έθεσαν υπό κράτηση τον μεταβατικό πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο και τα μέλη της κυβέρνησης, με τον στρατό να ανακοινώνει πως αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας λίγες εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές στις 11 Οκτωβρίου.

Μετά τα επεισόδια και με τον στρατό να πυροβολεί για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, ο αντισυνταγματάρχης Μαμαντού Μπαμπά ανέγνωσε στον τηλεοπτικό φακό στρατιωτικό ανακοινωθέν που επιβεβαίωνε ότι τη διακυβέρνηση πλέον έχει αναλάβει ο στρατός. Ο αντισυνταγματάρχης επέκρινε τον εκλογικό νόμο, ο οποίος αποκλείει τη συμμετοχή υποψηφίων του πρώην προέδρου – ο οποίος είχε πυροδοτήσει προ μηνών πολιτικό χάος, επιδιώκοντας να παρατείνει τη θητεία του. Όπως είπε ο πραξικοπηματίας αντισυνταγματάρχης θα πραγματοποιηθεί μια «συνεπή και δίκαιη διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκλογές που θα τους συμπεριλαμβάνουν όλους».

Ads