Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στόχος της οποίας ήταν αντάρτες τουαρέγκ και πολίτες, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Ινχαλίλ, κοντά στην Τεσαλίτ, στο βορειοανατολικό Μάλι. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο καμικάζι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των τουαρέγκ. Την ίδια ώρα στην πόλη Γκάο, ακούγονταν σποραδικά πυρά, την επομένη των πολύωρων σφοδρών μαχών ανάμεσα σε στρατιώτες από το Μάλι και τη Γαλλία και σε ισλαμιστές μαχητές που είχαν εισχωρήσει στην πόλη, κατά τις οποίες 15 με 20 ισλαμιστές σκοτώθηκαν.
 

Ads

Στη Γενεύη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Μάλι «δεν είναι καθόλου σταθερή».
 
«Στην Ινχαλίλ σήμερα το πρωί γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν. Στόχος της επίθεσης ήταν πολίτες και μαχητές του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος Αζαουάντ (MNLA, των ανταρτών τουαρέγκ). Υπήρξαν τρεις νεκροί, αρκετοί τραυματίες στις τάξεις του MNLA και μεταξύ των πολιτών», σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μάλι.
 
Εκπρόσωπος του MNLA στην Ουαγκαντούγκου, ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Αγκ Ασάλεχ, επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε μια βάση του MNLA στην Ινχαλίλ, κοντά στην Τεσαλίτ, στα αλγερινά σύνορα. Οι δύο καμικάζι είναι νεκροί και στις δυνάμεις μας υπάρχουν τρεις νεκροί και τέσσερις βαριά τραυματίες». Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, «τρία οχήματα επίσης πήραν φωτιά μετά τις εκρήξεις». Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε για την επίθεση αυτή την ισλαμιστική οργάνωση Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao). «Η Mujao εδώ και καιρό απειλεί με επιθέσεις σε όλες τις βάσεις του MNLA», σημείωσε ο ίδιος.
 
«Οι τρομοκράτες δήλωναν πάντα ότι θα πολεμούσαν τις γαλλικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους και αυτό συνέβη κατά τη γνώμη μου», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί στο Μπαμακό.
 
Χθες ο γαλλικός στρατός όταν ρωτήθηκε για πιθανή συνεργασία με τους αντάρτες τουαρέγκ που δρουν στις περιοχές Κιντάλ και Τεσαλίτ, απάντησε ότι «συντονίζεται» αποτελεσματικά με τις «οργανώσεις που έχουν κοινούς στόχους» με το Παρίσι.
 
Το MNLA που είχε πραγματοποιήσει επίθεση τον Ιανουάριο του 2012 στο βόρειο Μαλί εναντίον του στρατού, και πολύ γρήγορα εκδιώχθηκε από τις μεγάλες πόλεις Γκάο, Τιμπουκτού και Κιντάλ. Επανεμφανίστηκε στο λίκνο των τουαρέγκ, στις περιοχές Κιντάλ και Τεσαλίτ, υποστηρίζοντας τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση κατά των ισλαμιστών που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία άρχισε στις 11 Ιανουαρίου.
 
Στο Παρίσι το γενικό επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τις χθεσινές μάχες στη πόλη Γκάο, «15 με 20 ισλαμιστές σκοτώθηκαν», δύο Γάλλοι στρατιώτες «τραυματίστηκαν όπως και 14 στρατιώτες από το Μαλί».
 
Σποραδικά πυρά ακούγονταν το πρωί στην πόλη Γκάο, την επομένη των πολύωρων σφοδρών μαχών ανάμεσα σε στρατιώτες από το Μάλι και τη Γαλλία και σε ισλαμιστές μαχητές που είχαν εισχωρήσει στην πόλη. Τα πυρά διήρκεσαν όλη τη νύχτα και συνεχίστηκαν το πρωί σε διάφορες περιοχές της Γκάο, στη βόρεια και τη νότια είσοδό της αλλά επίσης στο κέντρο όπου ισλαμιστές ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις πάνω στις στέγες, κυρίως στη σκεπή της κεντρικής αγοράς. Στρατιώτες από το Μάλι απάντησαν στα πυρά τους.
 
Οι χθεσινές μάχες που μαίνονταν κυρίως στο κέντρο της πόλης, κοντά στο δημαρχείο και το δικαστικό μέγαρο μεγάλο μέρος των οποίων καταστράφηκε, προκάλεσαν το θάνατο πέντε ισλαμιστών, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τέσσερις σύμφωνα με το στρατό του Μάλι.
 
Ωστόσο όπως δήλωσε στρατιωτικός του Μάλι, στα ερείπια του δημαρχείου και του δικαστικού μεγάρου υπάρχουν «πολλοί» νεκροί μαχητές του τζιχάντ, ζωσμένοι με εκρηκτικά και κρατώντας στο χέρι χειροβομβίδες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απομάκρυνσή τους.
 
Η περιοχή γύρω από τα δύο κτίρια έχει ναρκοθετηθεί και οι στρατιώτες του Μάλι ανέμεναν σήμερα τους πυροτεχνουργούς του γαλλικού στρατού.
 
Οι μάχες στη Γκάο άρχισαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην περιφέρεια της πόλης μεταξύ ισλαμιστών και νιγηριανών στρατιωτών και συνεχίστηκαν την Πέμπτη στο κέντρο της πόλης με στρατιώτες από το Μάλι.
 
Η κατάσταση στο Μαλί «δεν είναι καθόλου σταθερή»
 
Σήμερα στη Γενεύη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Μαλί και στο Νίγηρα Ζαν-Νικολά Μαρτί δήλωσε ότι η κατάσταση στο Μαλί «δεν είναι καθόλου σταθερή».
 
«Αντίθετα με αυτό που ορισμένοι θα φαντάζονταν μετά την ανακατάληψη μεγάλων πόλεων από τα στρατεύματα του Μάλι και της Γαλλίας η κατάσταση δεν είναι καθόλου σταθερή, ήρεμη». Οι επιθέσεις αυτοκτονίας μπορεί να συνεχιστούν και η «παρούσα κατάσταση δεν ευνοεί την επιστροφή των πληθυσμών. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πόλεις τους ήδη πριν από τη γαλλική στρατιωτική παρέμβαση αλλά υπάρχουν επίσης και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την παρέμβαση αυτή».
 
Σύμφωνα με τον Μαρτί, «υπάρχει ένα αίσθημα φόβου για ενδεχόμενες ωμότητες που μπορεί να διαπράξουν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μάλι».
 
Παρατηρούνται πολύ λίγες επιστροφές, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ. Πρόκειται συνήθως για ταξίδια μετ’ επιστροφής που πραγματοποιούν νεαροί άνδρες, μέλη εκτοπισμένων οικογενειών για να δουν αν είναι δυνατή η επιστροφή της οικογένειας ή όχι.