Κάνοντας χρήση δακρυγόνων διέλυσε η αστυνομία τη διαδήλωση περισσότερων από 2.000 φοιτητών στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου την Κυριακή. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν κατά της καθαίρεσης από το στρατό του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι.

Ads

Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση. Έκαναν χρήση δακρυγόνων και έκλεισαν όλες τις προσβάσεις στην πλατεία, που είχε αποτελέσει το επίκεντρο της εξέγερσης με την οποία εκδιώχθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στις αρχές του 2011.

Πρόκειται για την πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιούν οι ισλαμιστές στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας,  από την καθαίρεση του Μόρσι από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, η Συντακτική Συνέλευση της Αιγύπτου υιοθέτησε  ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του προσχεδίου του νέου Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την διατήρηση της δυνατότητας ο στρατός να δικάζει πολίτες που κατηγορούνται για επίθεση σε στρατιωτικούς.

Ads

Το τελικό κείμενο του Συντάγματος αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αίγυπτο μάλλον στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές του Ιανουαρίου.

Η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε επίσης την Κυριακή κατά ενός άρθρου που προέβλεπε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών πριν από τις προεδρικές, εγείροντας αμφιβολίες όσον αφορά την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την πολιτική μετάβαση στην χώρα.

Τα τριάντα τρία από τα πενήντα μέλη της συνέλευσης που έχει διορίσει ο προσωρινός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ ψήφισαν κατά του άρθρου αυτού, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να καταρτιστεί εκ νέου.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, την οποία διόρισε ο στρατός, αφού καθαίρεσε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έχει επιφορτιστεί και πάλι από τον στρατό να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας και να διοργανώσει την διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2014.

Παράλληλα, η εισαγγελία του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αιγύπτου έδωσε σήμερα εντολή για την κράτηση για 15 ημέρες του διευθυντή σύνταξης του τηλεοπτικού δικτύου των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους κόλπους των οποίων προέρχεται ο Μόρσι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Ο Χάνι Σαλαχεντίν, διευθυντής σύνταξης του σταθμού «Μισρ 25», τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας έρευνας για την «μετάδοση ψευδών πληροφοριών» και για «υποκίνηση στην βία», διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.