Nέες μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούν οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας από το στρατό να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. Αρκετοί διαδηλωτές ζητούν την αναβολή των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, προκειμένου να μην διεξαχθούν μέσα σε ένα καθεστώς βίας που θα δώσει στο στρατό την ευκαιρία να αγκιστρωθεί στην εξουσία. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου πάντως απορρίπτει για άλλη μια φορά την εκδοχή της άμεσης αποχώρησης από την εξουσία και επιμένει στη διεξαγωγή των εκλογών τη Δευτέρα. Παράλληλα, αποφάσισε, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, να αναθέσει σ’ έναν πρώην πρωθυπουργό του έκπτωτου προέδρου Μουμπάρακ, τον Καμάλ Γκανζούλι, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Ads

 

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, επιθυμούν να διεξαχθούν οι εκλογές κανονικά, όπως είχαν προγραμματιστεί.

Ακτιβιστές εκτιμούν ότι η Παρασκευή είναι η «τελευταία ευκαιρία» να απαιτήσουν οι διαδηλωτές την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε αμιγώς πολιτική κυβέρνηση.

Ads

Στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής συμμετέχει η Ανεξάρτητη Αιγυπτιακή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία που έχει προγραμματίσει πορεία εργαζομένων στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ άλλες εργατικές οργανώσεις έχουν ζητήσει γενική απεργία, ως μέσο στήριξης στους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας, τουλάχιστον 41 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών των τελευταίων ημερών.

image

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρώην πρωθυπουργό του Μουμπάρακ

Εν τω μεταξύ, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Καμάλ Γκανζουρί έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε το Al Jazeera. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της πριν από μερικές ημέρες.

Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η κρατική εφημερίδα Al Ahram, ο Αιγύπτιος πρώην πρωθυπουργός αποδέχθηκε, το αίτημα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του συμβουλίου Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουϊ.

Η εν λόγω εξέλιξη δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πολίτες που έχουν κατέβει στην πλατεία Ταχρίρ, για τους οποίους ο πολιτικός ανήκει στην παλιά φρουρά του καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, ο Κ.Γκανζουρί είχε ηγηθεί της αιγυπτιακής κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ.

«Για δεύτερη φορά, θα χρειαστεί να βασιστούμε στην παλιά φρουρά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Γιατί δεν δίνουμε μια ευκαιρία στους νέους, αντί για αυτούς που είναι 80 ετών;» επισημαίνει ένας κε τω διαδηλωτών στο πρακτορείο Reuters.

«Ο διορισμός του Γκανζούρι αποτελεί κρίση για την επανάσταση. Πρέπει να παραμείνουμε στην πλατεία Ταχρίρ» δήλωσε ο 44χρονος Χοσάμ Αμέρ.