Σε στρατηγική συμμαχία με άλλα αιγυπτιακά κόμματα, περιλαμβανόμενων των φιλελεύθερων και των αριστερών, προχώρησε η αιγυπτιακή οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, προκειμένου να διευρύνει την πολιτική της απήχηση και να απαντήσει σε όσους καλούν να μειωθεί η ισχύς της στις προσεχείς γενικές εκλογές.

Ads

Κοινό μανιφέστο για την εγκαθίδρυση ενός «δημοκρατικού κράτους» που θα βασίζεται στις αρχές «της υπηκοότητας, της ισότητας και της λαϊκής κυριαρχίας», παρουσίασε εχθές το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) μαζί με 17 ακόμη κόμματα.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεσμεύτηκαν υπέρ «της ελευθερίας της πίστης και του πολιτισμού», της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επιπλέον, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για κοινούς καταλόγους υποψηφίων στις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο, τις πρώτες μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ads

Θετικές αντιδράσεις απέσπασε η πρωτοβουλία αυτή από αξιωματούχους, καθηγητές Πανεπιστημίων και απλούς ανθρώπους, αλλά υπήρξαν και κάποιες αρνητικές αντιδράσεις που εστιάστηκαν κυρίως στην απόφαση για κατάρτιση κοινού καταλόγου υποψηφίων για τις εκλογές, δεδομένου ότι «δεν είναι καν γνωστό ακόμα ποιο θα είναι το εκλογικό σύστημα», όπως ανέφερε πολιτικός αναλυτής της ανεξάρτητης εφημερίδας Αλ Μάσρι αλ Γιουμ.