Αναστάτωση και ανησυχία για νέες ταραχές έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο η δολοφονία ενός Κόπτη από έναν αστυνομικό χθες Τρίτη σ’ ένα τρένο, 200 χλμ. νότια του Καΐρου. Από τις Αρχές τονίζουν σήμερα ότι «τα κίνητρα του δολοφόνου δεν ήταν θρησκευτικά».

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου, την Τρίτη ένας αστυνομικός ανέβηκε σ’ ένα τρένο στην περιοχή Σαμαλούτ και άνοιξε πυρ με το υπηρεσιακό του όπλο σκοτώνοντας έναν επιβάτη, τον 71χρονο Φατί Σαΐντ Εμπέιντ και τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων η 61χρονη σύζυγός του.

«Τα κίνητρα του δολοφόνου δεν ήταν θρησκευτικά», τονίζουν οι αρχές σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία σημειώνεται έντεκα μέρες μετά την έκρηξη στην κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας που οδήγησε στο θάνατο 21 ανθρώπους.

Ο κυβερνήτης της Μίνια, όπου υπάγεται το Σαμαλούτ εκτίμησε ότι η πράξη του αστυνομικού σχετίζεται με την διανοητική του κατάσταση και όχι με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των θυμάτων. Ωστόσο, ο κόπτης ιερέας Μορκός από την επισκοπή του Σαμαλούτ, τονίζει ότι όλα τα θύματα τις επίθεσης ήταν κόπτες και σημειώνει ότι «ο αστυνομικός κινήθηκε και εναντίον μιας ομάδας γυναικών που δεν φορούσαν ισλαμική μαντίλα». Μάλιστα, προσθέτει, επικαλούμενος μάρτυρες, ότι την ώρα της επίθεσης ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Άκμπαρ».

Ads