Οι αρχές της Αιγύπτου έχουν ριχτεί σε σειρά συλλήψεων μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, ακολουθώντας την κλασική τακτική καταστολής της οργάνωσης εν όψει εκλογών. Η διαφορά σε σχέση με παλαιότερα είναι η έναρξη των συλλήψεων πολύ νωρίτερα δεδομένου ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα τον Μάιο.

Ads

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εμποδίσει την ανάπτυξη μίας ισχυρής πολιτικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει τις συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, έχοντας ήδη πιάσει ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από το Κάιρο και τη Γκίζα, από την Αλεξάνδρεια και άλλες διοικητικές επαρχίες, ανάμεσα στους οποίους τον Essam el-Erian, ανεπίσημο εκπρόσωπο της οργάνωσης, και τον Mahmoud Ezzat, αντιπρόεδρο, που θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον νέο αρχηγό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Επίσης, επίσημες πηγές λένε ότι έχουν συλληφθεί 5 από τα 16 μέλη του Συμβουλίου Καθοδήγησης της οργάνωσης.

Μόνο την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε 300 μέλη της Αδελφότητας, διπλασιάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων του προηγούμενου μήνα. Συνολικά περίπου 350 είναι ακόμη πίσω από τα κάγκελα.

«Θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι συνέχιση ή εντατικοποίηση της καταστολής της πολιτικής πολυφωνίας, που ξεκίνησε το 2007», λέει ο Hossam Bahgat, διευθυντής της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα, μίας ανεξάρτητης οργάνωσης ανθρωπινών δικαιωμάτων με έδρα το Κάιρο.

Ads

«Είναι η ίδια εκστρατεία για να μείνουν εκτός πολιτικής αρένας πριν τις εκλογές και για να αποτραπεί η προσέγγιση υποστηρικτών», λέει ο Salama Ahmed Salama, συντάκτης της ανεξάρτητης εφημερίδας, Shorouk.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Αν και έχει τεθεί εκτός νόμου από το αιγυπτιακό καθεστώς, η οργάνωση στην πραγματικότητα λειτουργεί ανοιχτά, διατηρώντας εκατοντάδες γραφεία και κατεβάζοντας στις εκλογές πολυάριθμους υποψηφίους. Έχει 88 μέλη στο κοινοβούλιο των 454 θέσεων, και μία από τις κύριες και λαοφιλείς δράσεις της είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών μέσω του φιλανθρωπικού της έργου, αντικαθιστώντας και συμπληρώνοντας το κράτος. Πάντως, πάντοτε γινόταν ανεκτή η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο στόχος της είναι η ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους που θα κυβερνάται από τον θρησκευτικό νόμο ενώ τώρα οι νόμοι του είναι απλώς βασισμένοι στο κοράνι.

Πέντε χρόνια πριν, η κυβέρνηση επέτρεψε στα μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία με το σλόγκαν «Το Ισλάμ είναι η λύση». Όμως, όταν άρχισαν να κερδίζουν θέσεις στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θορυβημένη περικύκλωσε τα εκλογικά κέντρα, άνθρωποι πυροβολήθηκαν από την αστυνομία και η άνοδος των Αδελφών Μουσουλμάνων αναχαιτίσθηκε.

«Υπάρχουν επαρχίες με χιλιάδες ανθρώπους, που τους ψήφισαν και τους βοήθησαν και υπάρχουν χιλιάδες άλλοι υποστηρικτές και άνθρωποι που ενδιαφέρονται.», λέει η Diaa Rashwan, επιστήμονας στο Ahram Center Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών, κρατικοδίαιτου ερευνητικού κέντρου.

Ισορροπία μεταξύ Κυβέρνησης και Αδελφών Μουσουλμάνων

Το κράτος παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι με την Αδελφότητα, δίνοντάς της χώρο να λειτουργήσει και αναπτυχθεί, προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό την Δύση ότι αν το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Hosni Mubarak έχανε την εξουσία, η οργάνωση θα αναλάμβανε την εξουσία. Συγχρόνως, η κυβέρνηση περιορίζει την ικανότητα της οργάνωσης να ελέγχει τους θεσμούς του κράτους.

«Δεν είμαστε εμείς παρανοϊκοί, αυτοί είναι», λέει ο Muhammad El Beltagy, μέλος της Αδελφότητας και βουλευτής από το 2005.

Οι συλλήψεις ξεκίνησαν λίγο μετά το διορισμό ενός νέου ανώτατου διοικητή, του Mohammed Badie, στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αρχικά, σύμφωνα με αναλυτές, το πρόγραμμα της νέας ηγεσίας θα περιοριζόταν στην καταπράυνση των εσωτερικών ρηγμάτων και στην διεύρυνση του κύκλου των μελών παρά στην προώθηση υποψηφίων. Φαίνεται λοιπόν ότι ο στόχος του καθεστώτος είναι η κατάπνιξη της νέας ηγεσίας πριν προλάβει να ανασάνει.

«Δεν έχουμε άλλο τρόπο να πείσουμε από τον πολιτικό και θεσμικό αγώνα, θέλουμε πολιτική μεταρρύθμιση οπότε δεν μπορώ να φανταστώ να μην συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή», λέει ο κ. Beltagy.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι δεν έχει να κάνει με πολιτική αλλά με το γεγονός ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε μυστικό πυρήνα στο εσωτερικό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τον Hamdy Abdel Karim, εκπρόσωπο του Υπουργείου, η κατηγορία είναι η εξής: μία διασπασμένη ομάδα διοργανώνει συναντήσεις και καλεί σε ανατροπή του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον Mohamed Abdallah, ηγετικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος η Αίγυπτος κινούνταν αργά προς την πολιτική ελευθερία , όπως δείχνουν οι εργατικές διαδηλώσεις στο κεντρικό Κάιρο, το ντιμπέιτ που έλαβε χώρα στα ανεξάρτητα μέσα και η ευκαιρία που είχαν οι υποψήφιοι να προκαλέσουν τον πρόεδρο.

Ενώ όμως η κυβέρνηση επιτρέπει την εμφάνιση δημοκρατικών πρακτικών, φυλάει τα νώτα της ελέγχοντας τους μοχλούς της εξουσίας μέσω συλλήψεων δημοσιογράφων, μπλόγκερ, εκδοτών κ.α.

Ένας νέος υποψήφιος πρόεδρος;

Αλλά ακόμη κι αν είναι σχεδόν αδύνατο η Μουσουλμανική Αδελφότητα να επιβάλλει την παρουσία της στην μάχη της προεδρικής διαδοχής, αυτό δεν καθησύχασε τους κυβερνητικούς κύκλους, ειδικά μετά την παρέμβαση Mohamed ElBaradei, του πρώην διεθνή επόπτη ατομικής ενέργειας και κατόχου βραβείου Νόμπελ. Ο καθηγητής ElBaradei άσκησε κριτική για τις συνταγματικές απαγορεύσεις στην πολιτική ζωή της Αιγύπτου και του ασκείται πίεση να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Μετά την ηρωική υποδοχή του τον περασμένο μήνα, ο ElBaradei επέμεινε ότι χρειάζεται πολιτική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος. Ο ElBaradei υποστήριξε την νομιμοποίηση των Αδελφών Μουσουλμάνων και την δημιουργία δικού τους κόμματος και η Αδελφότητα με τη σειρά της είπε ότι υποστήριξε τον ElBaradei.

«Τίποτα από τα δύο δεν είναι πιθανό, καθώς το παρών καθεστώς κυβερνά για 30 χρόνια, στήνει τις εκλογές και κάνει ο,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό», λέει ο Salama Ahmed.

Πηγή: newyorktimes