Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής Ρουσλάν Στεφαντσούκ, μεταξύ άλλων, στην Ουκρανία.

Ads

Μαζί με τον Στεφαντσούκ απέθεσε λουλούδια σε μνημείο πεσόντων στρατιωτών.

Μετά τη συνάντηση της Μέτσολα με τον Ζελένσκι, η ουκρανική πλευρά δήλωσε πως ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η ειρηνευτική φόρμουλα» που πρότεινε το Κίεβο και οι προοπτικές μιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής με ευρεία συμμετοχή των χωρών του παγκόσμιου νότου. Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέτσολα, έφθασε στην πόλη Λβιβ, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, το βράδυ της Παρασκευής, όπως είχε γνωστοποιήσει η ίδια στο Twitter.

Ads

«Αισθάνομαι ωραία που επέστρεψα στην Ουκρανία και είμαι μαζί με αυτούς τους γενναίους ανθρώπους που ενέπνευσαν τον κόσμο. Με αυτούς τους ήρωες που αρνούνται να υποκύψουν. Με αυτούς που θυσίασαν τα πάντα για τις αξίες μας. Με Ευρωπαίους, των οποίων το σπίτι τους είναι στην ΕΕ μας», έγραψε η Μέτσολα στην ανάρτηση,

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ακολούθησε νέα ανάρτηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ουκρανικής βουλής Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είμαστε διαρκώς στο πλευρό σας. Είναι υπέροχο που ξαναβλέπω τον φίλο μου Ρουσλάν Στέφαντσουκ», ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Μέτσολα ήταν η πρώτη ευρωπαία αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ουκρανία, τον περασμένο Απρίλιο, εκφωνώντας ομιλία στο ουκρανικό κοινοβούλιο λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή της Μέτσολα στη διεθνή διάσκεψη «Μαζί για τη δικαιοσύνη», η οποία εστιάζει στο πώς η Ρωσία θα μπορούσε να λογοδοτήσει για την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Σε σχόλιο για τη διάσκεψη, η Μέτσολα είπε πως χωρίς λογοδοσία, ελευθερία και δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη. «Ο κατευνασμός ουδέποτε λειτούργησε», είπε.