Άνδρες των επίλεκτων Ιρακινών δυνάμεων, που μάχονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εμφανίζονται σε οπτικό υλικό να βασανίζουν άγρια ανθρώπους, τους οποίους κατηγορούν για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα έρχονται στη δημοσιότητα χάρη σε έναν ανεξάρτητο φωτορεπόρτερ, τον Αλί Αρκαντί, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ιρακινών δυνάμεων και να γίνει αυτόπτης μάρτυρας των βασανισμών κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

«Μια από τις μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες μάχες του 21ου αιώνα είναι στην πραγματικότητά και μια από τις πιο λογοκριμένες», σημειώνει ο Μουράν Γκαζντίεφ, ανταποκριτής του RT.

Στόχος των βασανιστηρίων είναι να εξαναγκαστούν οι κρατούμενοι να ομολογήσουν τη συνεργασία τους με τους τζιχαντιστές. «Οι φρικτές σκηνές θυμίζουν τα περιβόητα βασανιστήρια και τις καταχρήσεις των κρατουμένων του Άμπου Γκράιμπ», τονίζουν οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η οργάνωση Human Rights Watch ανέφερε πως η αποκάλυψη αυτού του φωτογραφικού υλικού επιβεβαιώνει ότι «δυστυχώς στη σύγχρονη ιστορία του Ιράκ, πολλοί ιρακινοί βασανίστηκαν στα χέρια νθρώπων από διαφορετικές μεριές».

Ads

Σημειώνεται πως η αποκάλυψη των βασανισμών αγγίζει και τις ΗΠΑ καθώς οι ιρακινές επίλεκτες δυνάμεις δρουν στο πλαίσιο του διεθνή συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε κάποιες από τις φωτογραφίες καταγράφεται ο άγριος βασανισμός ενός πατέρα, ο οποίος κατηγορείται ότι οι γιοι του έχουν διαδυνέδσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Η οργάνωση Human Rights  σημειώνει ότι έχει καταγράψει πολλά περιστατικά στο Ιράκ με «συνοπτικές εκτελέσεις υπόπτων τζιχαντιστών μαχητών» και «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης». Και δεν είναι μόνον οι ίδιοι οι ύποπτοι που βασανίζονται αλλά και μέλη των οικογενειών τους που υφίστανται «συλλογική τιμωρία… περιλαμβανομένης της κατεδάφισης των σπιτιών τους και της εξορίας.»