Ads

Στους πέντε ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που βυθίστηκε νότια της Τοσκάνης στην Ιταλία, καθώς, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, δυο επιπλέον άνδρες εντοπίστηκαν νωρίτερα νεκροί μέσα στο πλοίο. Στον έως τώρα απολογισμό του ατυχήματος περιλαμβάνονται, επίσης, 40 τραυματίες, αλλά  οι αγνοούμενοι έχουν μειωθεί σε 17. Στο μεταξύ, ο καπετάνιος του πλοίου έχει τεθεί υπό κράτηση και ανακρίνεται, καθώς η ιταλική αστυνομία ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

Οι δυο ηλικιωμένοι άνδρες, που βρέθηκαν το απόγευμα νεκροί, ήταν κλεισμένοι σε καμπίνα, στο πίσω μέρος του βυθισμένου τμήματος του κρουαζιερόπλοιου και φορούσαν σωσίβια. Χθες, ανασύρθηκαν άλλοι δύο Γάλλοι επιβάτες και ένας Περουβιανός, μέλος του πληρώματος, που είχαν χάσει τη ζωή τους.  

Ωστόσο, τρεις επιβαίνοντες εντοπίστηκαν ζωντανοί σήμερα από τις Αρχές και ανασύρθηκαν χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Εξ αυτών, οι δύο ήταν ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών που βρισκόταν στην κρουαζιέρα για το μήνα του μέλιτος και ο τρίτος ένας Ιταλός ναυτικός, που, αν και στενός βοηθός του κυβερνήτη του κρουαζιερόπλοιου, Φραντζέσκο Σκετίνο, δεν εγκατέλειψε το πλοίο την ώρα που βυθιζόταν.

Ads

Επιπλέον, ο αριθμός των αγνοουμένων του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου έχει μειωθεί έως τώρα σε 17, από 40 που ήταν το μεσημέρι.

“Ελεγχοι και διασταύρωση στοιχείων μάς επιτρέπουν να πούμε ότι οι αγνούμενοι είναι έντεκα επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος”, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι.

Ευθύνες στον κυβερνήτη

Κατά την ανάκρισή του από τις ιταλικές αρχές, και σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κυβερνήτης του πλοίου Concordia, Φραντσέσκο Σκεττίνο, δήλωσε ότι «η όλη εξέλιξη οφείλεται σε ύφαλο που δεν υπάρχει στους χάρτες», προσθέτοντας ότι «δεν είναι αλήθεια ότι το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν εκτός πορείας πλεύσης του».

image

Ο Ιταλός κυβερνήτης πρόσθεσε ότι «ουδείς μπορούσε να προβλέψει το τραγικό αυτό συμβάν, ούτε και το ότι το πλοίο θα έγερνε τόσο γρήγορα προς την δεξιά του πλευρά».

Όμως, ο αρμόδιος εισσαγελέας τόνισε ότι ο κυβερνήτης εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών.  Όταν ρωτήθηκε αν ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου, είχε “εγκαταλείψει το πλοίο αρκετή ώρα πριν οι τελευταίοι επιβάτες απομακρυνθούν”, ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραγκίσκο Βερούτζιο απάντησε: “Δυστυχώς πρέπει να το επιβεβαιώσω”.

“Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση”, δήλωσε εισαγγελέας του Γκροσέτο.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ο κυβερνήτης, την ώρα της σύγκρουσης με τον ύφαλο, βρισκόταν μπροστά στο πηδάλιο. Επιβάτες, όμως, που μίλησαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ήταν μέσα στην τραπεζαρία.

Μαζί με τον κυβερνήτη, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Ιταλός εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του πλοίου, μεταξύ των τριών χιλιάδων επιβατών που είχαν επιλέξει να πραγματοποιήσουν την οκταήμερη κρουαζιέρα στην δυτική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνονταν και τρεις Έλληνες (τα αρχικά τους είναι Γ.Σ., Μ.Σ. και Γ.Σ.) οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και ετοιμάζονται να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα.

image

Ειδικευμένοι τεχνικοί από την Ολλανδία έφτασαν στο σημείο όπου το πλοίο έχει βυθιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια τυχόν οικολογική καταστροφή, λόγω της πιθανής μόλυνσης της Τιρινικής θάλασσας, από τα καύσιμα του Costa Concordia.

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, αναχώρησε την Παρασκευή από την Τσιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη.

Την ώρα που οι επιβάτες δειπνούσαν ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και ενημερώθηκαν ότι το πλοίο αντιμετωπίζει ηλεκτρολογικά προβλήματα, δήλωσε επιβάτης στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

To 290 μέτρων κρουαζιερόπλοιο προσάραξε και νερά άρχισαν να εισρέουν, ενώ δόθηκαν εντολές για την εκκένωση του πλοίου.

Πανικός επικράτησε στο Costa Concordia. Ηλικιωμένοι επιβάτες έβαλαν τα κλάματα, χιλιάδες άτομα έσπευσαν στις σωτήριες λέμβους ή προσπάθησαν να φτάσουν στην ακτή -που απείχε περίπου 400 μέτρα- κολυμπώντας.