Αγώνα δρόμου δίνουν τα σωστικά συνεργεία και ο στρατός της Κίνας για εξεύρεση επιζώντων στα ερείπια των καταπλακωμένων από λάσπη κτιρίων στην επαρχία Γκανσού, στη βορειοδυτική Κίνα. Στους 127 οι νεκροί και 1.300 οι αγνοούμενοι.

Ads

Ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο επισκέφθηκε την περιοχή Ζοτσού, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους Θιβετιανοί, στην Γκασού για να επιβλέψει το έργο των σωστικών συνεργείων στην περιοχή. «Για όσους έχουν ταφεί κάτω από τα ερείπια τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για να σωθούν οι ζωές τους», τόνισε ο Ουέν στη χθεσινοβραδινή του σύσκεψη με παράγοντες των σωστικών συνεργείων, τονίζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός με τη χρήση εκσκαφέων και εκρηκτικών προσπαθεί να κατεδαφίσει ένα φράγμα από χαλάσματα και φερτά υλικά, που φράζουν τον ρού του ποταμού Μπαϊλόνγκ πάνω από τη Ζουτσού, με την ελπίδα να αποτρέψουν περισσότερες πλημμύρες, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το εμπόδιο προκάλεσε τη δημιουργία μίας λίμνης χθες, η οποία αργότερα υπερχείλισε και έστειλε «μαζικά κύματα νερού που κρήμνισαν» έναν ορεινό όγκο που δέσποζε της Ζουτσού, όπου πολλά πολυόροφα κτήρια καταστράφηκαν, ή ετάφησαν μερικώς στη λάσπη.

Ads

Πάνω από 1.240 άνθρωποι διασώθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τις στέγες των κτηρίων όπου είχαν καταφύγει, από τους 6.000 στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, οι 29 από αυτούς σοβαρά.

Οι γραμμές του ηλεκτρικού εξακολουθούν να είναι κομμένες, ενώ το νερό σε ορισμένα σημεία της πόλης φθάνει και τα 4 μ., μεταδίδει το Νέα Κίνα. Τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί , μεταξύ τους και κάτοικοι των πόλεων στην κατάντη πλευρά του ποταμού, που θεωρείται ότι κινδυνεύουν από τις λασποπλημμύρες.