Αγωγή κατά της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας Μπόινγκ κατέθεσαν οι οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines στις 25 Ιανουαρίου ανοικτά του Λιβάνου.

Ads

Οι οικογένειες αξιώνουν αποζημιώσεις και τόκους πολλών εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος τους. «Καταθέσαμε μία αγωγή στο Σικάγο κατά της Μπόινγκ», τόνισε ο Μανουέλ βον Ρίμπεκ, του ομώνυμου γραφείου.

Ο δικηγόρος, δύο συνάδελφοι του από το ίδιο γραφείο και ένας ειδήμονας σε θέματα αεροναυπηγικής, βρίσκονται στη Βηρυτό για να συναντηθούν με τις οικογένειες της πτήσης ΕΤ-409 από την λιβανική πρωτεύουσα στην Αντίς Αμπέμπα, η οποία κατέπεσε στη Μεσόγειο εν μέσω καταιγίδας, παρασύροντας στον θάνατο τους 90 επιβαίνοντες. Άλλα μέλη του γραφείου του θα συναντηθούν στην Αντίς Αμπέμπα με τους Αιθίοπες που έπεσαν θύματα της πτώσης.

Σύμφωνα με τον Ρίμπεκ, η προκαταρκτική έρευνα στα μαύρα κουτιά έδειξε πως μία «σημαντική μηχανική αστοχία» ενδέχεται να αποτελεί το αίτιο για την πτώση του Μπόινγκ 737-800, που θεωρείται ως η χειρότερη αεροπορική καταστροφή στην Αιθιοπία.

Ads

«Ο ειδικός μας εκτιμά πως ένα απλό λάθος του κυβερνήτη δεν δύναται να έχει προκαλέσει το δυστύχημα. Θα πρέπει να υπήρξε μία σημαντική μηχανική βλάβη, που οφείλεται σε σχεδιαστικό, ή κατασκευαστικό σφάλμα, ή σε κάποιο πρόβλημα στην συντήρηση», τονίζει ο Ρίμπεκ.

Ο ίδιος επέκρινε την πενιχρή αποζημίωση των 20.000 δολαρίων, που προτάθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα θύματα και τόνισε πως θα προσπαθήσει να επιδικασθούν αποζημιώσεις από ένα εκατ. δολάρια για κάθε θύμα. «Γιατί οι ίδιες εταιρείες πληρώνουν αλλού δέκα φορές περισσότερο; Είναι αδικαιολόγητο η ζωή ενός Λιβανέζου να αξίζει λιγότερο», πρόσθεσε.

Ο Ρίμπεκ δήλωσε πως η υπόθεση θα ρυθμισθεί αμέσως σε περίπτωση που κάθε οικογένεια λάβει μία δίκαιη αποζημίωση, αλλά στην αντίθετη περίπτωση που καταλήξει σε δίκη, η διαδικασία μπορεί να παραταθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι υπεύθυνοι της Μπόινγκ στο Σικάγο αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.