Το πρόβλημα δεν το έχει το ευρώ, αλλά ορισμένες χώρες της ευρωζώνης με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας ότι το ευρώ είναι «ένα σταθερό νόμισμα».

Ads

«Θα σας το πω ξεκάθαρα: δεν έχουμε πρόβλημα με το ευρώ. Είναι ένα σταθερό νόμισμα, ειδικά αν κοιτάξουμε την ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο», τόνισε η καγκελάριος από τη Σιγκαπούρη όπου συμμετέχει σε φόρουμ. Αντίθετα, επεσήμανε, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Η Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως δεν είναι αντίθετη, στο μέλλον, τη θέση αυτή να καταλαμβάνουν υποψήφιοι που δεν θα προέρχονται από την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις αναδυόμενες χώρες να εξετάσουν αντικειμενικά την υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών: «Αν εξετάσουμε την προσωπικότητά της, η Κριστίν Λαγκάρντ, ως υπουργός Οικονομικών, έχει εξαιρετική φήμη σε όλον τον κόσμο. Παρουσιάζει έναν ιδανικό συνδυασμό οικονομικής και πολιτικής εμπειρίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι πέντε μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες -τα μέλη της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική)- εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του ΔΝΤ από έναν Ευρωπαίο. Μέχρι στιγμής εκτός από την κ. Λαγκάρντ την υποψηφιότητά του έχει επιβεβαιώσει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Ογκουστίν Κάρστενς.

Ads