Μια εξέταση αίματος για 10 διαφορετικούς τύπους καρκίνων θα μπορεί να βοηθήσει τη διάγνωση της νόσου από τους γιατρούς πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στους ασθενείς. Αυτό ανακοινώθηκε από επιστήμονες στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο ογκολογίας στον κόσμο.

Ads

Όπως δημοσιεύει και ο Guardian, η εξέταση που ονομάζεται «υγρή βιοψία», ανιχνεύει τον καρκίνο εντοπίζοντας μικροσκοπικά κομμάτια DNA που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Η δοκιμή είχε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα για καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δοκιμή θα αποτελέσει μέρος ενός εργαλείου «καθολικής ανίχνευσης» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για την αντιμετώπιση του καρκίνου στους ασθενείς.

«Μιλάμε δυνητικά για το άγιο δισκοπότηρο της έρευνας για τον καρκίνο, αφού θα εντοπίζουμε καρκίνους που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, σε αρχικό στάδιο, έτσι θα είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν», δήλωσε ο Δρ Eric Klein, επικεφαλής της έρευνας του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Κλίβελαντ. «Ελπίζουμε ότι αυτή η εξέταση θα μπορεί να σώσει πολλές ζωές».

Ειδικότερα, σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.400 άτομα (561 χωρίς καρκίνο και 845 με πρόσφατη διάγνωση της ασθένειας) το τεστ αίματος σημείωσε το εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας του 90%. Στην ίδια έρευνα, ανάμεσα στους τέσσερις συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο που βγήκαν «θετικοί», δύο γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου μόλις λίγους μήνες αργότερα.

Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και από το Ινστιτούτο Taussig για τον Καρκίνο στο Κλίβελαντ. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν και στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.

Ads

Ο καθηγητής Nicholas Turner από το Ινστιτούτο Καρκινολογικής Έρευνας στο Λονδίνο περιέγραψε τα ευρήματα ως πραγματικά συναρπαστικά και ως ένα πιθανό εργαλείο γενικής εξέτασης. «Πολλοί πάσχοντες από καρκίνο το μαθαίνουν πολύ αργά, όταν δεν είναι πλέον δυνατόν να θεραπευτεί και οι πιθανότητες επιβίωσης είναι περιορισμένες», είπε. «Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια εξέταση αίματος, όπως αυτή, που μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τους καρκίνους στα αρχικά στάδια τους».

Ο Eric Klein πρόσθεσε: «Εχουμε αρκετά βήματα ακόμη και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε υγιείς ενήλικες μιας συγκεκριμένης ηλικίας, όπως οι ηλικίας άνω των 40 ετών, για να δουν αν έχουν πρώιμα συμπτώματα καρκίνου». Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το τεστ αίματος θα είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσα σε διάστημα 5-10 ετών, εφόσον φυσικά περάσει από όλους τους ελέγχους.