Η Meta αποφάσισε να αφαιρέσει από Instagram και Facebook τους λογαριασμούς του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της.

Ads

Η εταιρεία δήλωσε ότι αφαίρεσε τους λογαριασμούς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «για επανειλημμένη παραβίαση της πολιτικής μας για επικίνδυνους οργανισμούς και άτομα». «Δεν επιτρέπουμε σε οργανώσεις ή άτομα που διακηρύσσουν ή ασκούν βία να έχουν παρουσία στις πλατφόρμες μας», ανέφερε η Meta. Αυτό περιλαμβάνει και όσους έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Λογαριασμοί που σχετίζονται με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχαν επαινέσει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.139 άνθρωποι και έκτοτε, τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.000 Παλαιστινίους. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε διαψεύσει εμμέσως την εμπλοκή της Τεχεράνης στην «αιφνιδιαστική» επίθεση της Χαμάς, ενώ εξήρε αυτό που αποκάλεσε «ανεπανόρθωτη» στρατιωτική ήττα του Ισραήλ και των υπηρεσιών πληροφοριών της.

«Φιλάμε τα μέτωπα και τα χέρια των πολυμήχανων και ευφυών σχεδιαστών» της επίθεσης, είχε πει στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ads

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι πιέσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες για την απομάκρυνση του Χαμενεΐ, ιδίως μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022 μετά τη σύλληψή της για τον τρόπο με τον οποίο φορούσε την υποχρεωτική μαντίλα στο Ιράν.

Η χρήση του Facebook από τον Χαμενεΐ έχει προκαλέσει επικρίσεις μετά την ένταξή του το 2012. Το κοινωνικό δίκτυο έχει απαγορευτεί στο Ιράν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009 και τις διαδηλώσεις του Πράσινου Κινήματος που ακολούθησαν. Το Ιράν άρχισε να μπλοκάρει το Instagram και την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp της Meta, κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων για την κρατική δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

*Με πληροφορίες από Guardian