Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, με την είδηση να αποτελεί πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου. 

Ads

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόσθεσε δε ότι «ως ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προωθήσει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και να προωθήσει την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη».

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τη Ρωσία τόσο σε πολιτικό, όσο και θρησκευτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε την λύπη του τονίζοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι η τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση μιας χώρας και εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους». «Πιστεύω ότι η Άγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό», κατέληξε. 

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόϊντα, εκφράζοντας τη λύπη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές. «Η εν λόγο απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης (Μόσχας και Πασών των Ρωσιών) Κύριλλος», πρόσθεσε. 

Ads

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ ήρθε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες. Εκ μέρους των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ καταδίκασε έντονα την απόφαση και κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει πορεία».