Η ημερήσια διάταξη του Παλατιού του Ερντογάν συνεχίζει να είναι πάντα υπερπλήρης με προβλήματα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και άλυτα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν με το κόμμα του και το ακροδεξιό συμμαχικό κόμμα χάνουν συνεχώς έδαφος.
Οι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να απομακρύνονται από την κυβέρνηση. Τα γεγονότα και τα σχόλια:
Η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερο τις μεσαίες τάξεις και τους εργαζόμενους. «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τον ίδιο μισθό, ενώ οι τιμές αυξάνονται σταθερά».
Η πανδημία έχει συνθλίψει τις ζωές αρκετών χιλιάδων οικογενειών που έχασαν κάποιον δικό τους άνθρωπο. «Η διαχείριση της πανδημίας από το Παλάτι ήταν καταστροφική. Επιπλέον, η πρώιμη επιστροφή στην κανονικότητα επιδείνωσε την υγεία αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων».
Η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι ένα τελευταίο ατού στα χέρια του Ερντογάν για την ενίσχυση της εκλογικής του βάσης. Οι διεθνείς και τοπικές συγκυρίες, όμως, δεν είναι ευνοϊκές για τον Πρόεδρο, προς πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος. «Σαν να μην υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν επιθυμεί την κατάληψη της Αγίας Σοφίας, ενώ υπάρχουν ήδη πολλά τζαμιά σε αυτήν την περιοχή τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι καν μισογεμάτα κατά τη διάρκεια των προσευχών».
Σαν να μην ήταν αρκετές οι συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, η Άγκυρα βρίσκεται πλέον σε σοβαρή διένεξη με το Παρίσι. Το πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας έχει επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ ενώ εμπλέκει και την Ε.Ε. «Πιστεύω ότι παραμένει μόνο μία χώρα, το Κατάρ, με την οποία ο Ερντογάν δεν αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα. Οι υπόλοιπες χώρες δεν συνεννοούνται με το καθεστώς της Άγκυρας. Και, εξαιτίας των πολιτικών του Παλατιού, η Τουρκία είναι ιδιαιτέρως απομονωμένη στη διεθνή σκηνή».
Στις 2 Ιουλίου, ήταν η 27η επέτειος του μακελειού της Σεβάστειας (πρωτεύουσας της επαρχίας Σίβας, στην Κεντρική Ανατολία), όπου τριάντα τρεις καλλιτέχνες και διανοούμενοι είχαν σκοτωθεί από ισλαμιστές. Απέτιαν φόρο τιμής στον Αλεβίτη Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ (Pir Sultan Abdal), μεγάλο επαναστάτη τροβαδούρο του 15ου αιώνα. «Τα τουρκικά δικαστήρια ενθάρρυναν την ατιμωρησία των δραστών του μακελειού, ενώ σε μερικούς από αυτούς, ο Πρόεδρος Ερντογάν απένειμε χάρη. Άλλοι τράπηκαν σε φυγή και έλαβαν την προστασία των Τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη».
Την περασμένη εβδομάδα, οι πρόεδροι των ογδόντα δικηγορικών συλλόγων της χώρας διοργάνωσαν, παρά την αστυνομική καταστολή, μια μεγάλη πορεία και μια συγκέντρωση στην Άγκυρα, στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ («Ανίτκαμπιρ»). Διαμαρτυρήθηκαν κατά του νομοσχεδίου του Ερντογάν, που θέλει την οργάνωση των δικηγορικών συλλόγων να γίνεται σύμφωνα με πολιτικά, ιδεολογικά και θρησκευτικά κριτήρια. Περισσότεροι από εξήντα πέντε από τους 80 δικηγορικούς συλλόγους τάσσονται υπέρ της αντιπολίτευσης. «Θα υπερασπιστούμε τους δικηγορικούς συλλόγους μας. Η δικηγορική επαγγελματική οργάνωση δεν θα γίνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του Προέδρου». Οι δικηγόροι ενθαρρύνθηκαν από την πραγματοποιηθείσα -πριν από δύο εβδομάδες- πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών «HDP» (Αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα).
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση των ταμείων αποζημιώσεων των εργαζομένων, διότι το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν χρήματα. «Εάν αύριο όλα τα εργατικά συνδικάτα -συμπεριλαμβανομένων των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση συνδικάτων- αποφασίσουν να οργανώσουν πορεία προς την Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει τίποτα πέραν της αστυνομικής καταστολής».
Τέλος, ο Πρόεδρος Ερντογάν, αν και ελέγχει περισσότερο από το 90% των παραδοσιακών Μ.Μ.Ε., δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «είναι πολύ κακά», «αγενή και ανήθικα». Διότι, ένας χρήστης του διαδικτύου προσέβαλε στο Twitter την κόρη του Προέδρου. Τα κοινωνικά δίκτυα στην Τουρκία αποτελούν τις μόνες πλατφόρμες ελεύθερης έκφρασης και οι χρήστες είναι κυρίως αντιπολιτευόμενοι.
«Εν ονόματι της υπεράσπισης της ηθικής, ελλοχεύει κίνδυνος ο Ερντογάν να απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν άπαντες οι πολιτικοί καταδίκασαν ομόφωνα τη στοχευμένη σε βάρος της κόρης του Προέδρου προσβολή. Ο Ερντογάν είναι πολύ δυσαρεστημένος με τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς δεν διαθέτει δύναμη, για να ελέγχει ή να κατευθύνει αυτά τα νέα μέσα».
*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >