Περισσότερα από 35.000 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξουαλικής βίας -από υποτιμητικά σχόλια έως βιασμό- καταγγέλθηκαν κατά την πενταετία 2017 – 2022 από 212 ιδρύματα του NHS στην Αγγλία.

Ads

Ο βιασμός, η σεξουαλική επίθεση ή το άγγιγμα χωρίς συγκατάθεση αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από μία στις πέντε περιπτώσεις. Τα περισσότερα περιστατικά, συγκεκριμένα το 58%, αφορούσαν σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις από ασθενείς στο προσωπικό του NHS.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από το British Medical Journal (BMJ) και τον Guardian και μοιράστηκαν με το BBC File on 4, στο πλαίσιο για την ελευθερία της πληροφόρησης (FoI).

Η έρευνα των Guardian και BMJ διαπίστωσε ότι τα ιδρύματα κατέγραψαν 35.606 περιστατικά σεξουαλικής ασφάλειας, ένας όρος που καλύπτει ένα φάσμα από προσβλητικά σχόλια έως βιασμό, τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν από προσωπικό, ασθενείς ή επισκέπτες σε νοσοκομεία του NHS στην Αγγλία μεταξύ 2017 και 2022.

Ads

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τουλάχιστον το 20% των περιστατικών αφορούσαν βιασμό, σεξουαλική επίθεση ή ακατάλληλη σωματική επαφή – συμπεριλαμβανομένου του φιλιού. Άλλες περιπτώσεις περιλάμβαναν σεξουαλική παρενόχληση, παρακολούθηση και προσβλητικά ή εξευτελιστικά σχόλια. Μία στις πέντε περιπτώσεις αφορούσε ασθενείς που κακοποιούσαν άλλους ασθενείς – αν και δεν παρείχαν όλα τα ιδρύματα λεπτομερή ανάλυση.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία κατέγραψε σχεδόν 12.000 καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα σε χώρους του NHS κατά την ίδια χρονική περίοδο – συμπεριλαμβανομένων 180 περιπτώσεων βιασμού παιδιών κάτω των 16 ετών, με τέσσερα παιδιά κάτω των 16 ετών να βιάζονται ομαδικά.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι τα στοιχεία είναι πιθανό να είναι σοβαρά υποεκτιμημένα, καθώς το προσωπικό συχνά αποτρέπεται από το να κάνει καταγγελίες όταν οι ασθενείς το κακοποιούν.

*Με πληροφορίες από BBC, Guardian