Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν, όπου Αφγανοί πολίτες έχουν κατέβει στους δρόμους για να διαδηλώσουν για το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Στην Καμπούλ, οι δυνάμεις ασφαλείας, άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Περισσότερα από 20 άτομα έχουν τραυματιστεί την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων.

Ads

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, ένα στην Καμπούλ, ένα στην Τζαλαλαμπάντ και άλλα δύο στην επαρχεία Παρουάν, σύμφωνα με αναφορές.

Γιατρός από το Τζαλαλαμπάντ, ανέφερε ότι υπάρχει ένας νεκρός διαδηλωτής και δέκα τραυματίες, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη.

“Το θύμα είναι ένας νέος άντρας που συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Είδα το πτώμα του στο νοσοκομείο” δήλωσε ο γιατρός Αχμαντ Αλι από το Τζαλαλαμπάντ.

Ads

Εν τω μεταξύ, περίπου 2.000 Αφγανοί συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη έξω από τις πύλες της αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ, αρχηγείο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, 60 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, διαμαρτυρόμενοι για τα καμένα αντίτυπα του Κορανίου που βρέθηκαν στα σκουπίδια.
 
Δύο ανώτεροι Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι κατασχέθηκε θρησκευτικό υλικό από κρατούμενους Ταλιμπάν, επειδή Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι το υλικό χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή μυστικών μηνυμάτων.
 
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, όπως και ο διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf) στρατηγός Τζον Αλεν, ζήτησαν χθες συγγνώμη από τον αφγανικό λαό.
 
Ο Τζον Ρ.Άλεν εξέφρασε «την ειλικρινή συγγνώμη του» για οποιονδήποτε μπορεί να προσβλήθηκε από αυτές τις πράξεις και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα. Ο Λέον Πανέτα, τόνισε ότι «αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά με τον εντονότερο δυνατό τρόπο».

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι έκλεισε τις πόρτες της (έτσι ώστε να μην μπορεί να μπει ή να βγει κανείς) και ανέστειλε όλα τα ταξίδια. «Να είστε όλοι ασφαλείς εκεί έξω» ανέφερε ο λογαριασμός της πρεσβείας στο Twitter.