Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Το ΝΑΤΟ αναγνώρισε επίσημα ότι “σκότωσε στη διάρκεια βομβαρδισμών του, από αέρος, πολλούς (τουλάχιστον 12) αμάχους”.

Ads

Ο Μοχάμαντ Χάσαν, κυβερνήτης της Χοτζιάνι, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, διευκρίνισε ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επιχείρηση τη νύχτα που πέρασε. Στο χωριό Νοκρχάιλ, άνοιξαν πυρ από άερος σε ένα όχημα και σκότωσαν 12 αμάχους», ενώ σημείωσε επίσης ότι κι ένα δεύτερο χωριό, το Χασιμχάιλ, αποτέλεσε επίσης στόχο αεροπορικών επιδρομών. «Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά αγνοούμε πόσοι από αυτούς ήταν άμαχοι και πόσοι Ταλιμπάν», είπε.

Παράλληλα η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι νέα έρευνα έδειξε ότι 39 άμαχοι, όλοι γυναίκες ή παιδιά, σκοτώθηκαν από ρουκέτα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που έπεσε τον περασμένο μήνα σε σπίτι στη Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από αυτόν των τουλάχιστον 50 που είχε αρχικά αναφερθεί, αλλά παραμένει κατά δεκάδες υψηλότερος από τους 6 που έχουν παραδεχτεί ότι σκότωσαν οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες επέμειναν ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήταν ένοπλοι.