Στις κάλπες προσήλθαν το Σάββατο οι Αφγανοί για την ανάδειξη του διαδόχου του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία της χώρας, στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001. Τέσσερις ψηφοφόροι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο στην νοτιοανατολική επαρχία Λόγκαρ. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Ads

«Στις 5.00 μ.μ. [3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας] ολοκληρώσαμε τη διαδικασία και κλείσαμε όλα τα εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Νουρ Μοχάμαντ Νουρ, εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής. «Σε όσους περίμεναν στην ουρά πριν από τις 5.00 μ.μ. επετράπη να ψηφίσουν, ακόμη και μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων». «Η συμμετοχή ήταν πραγματικά καλή. Η πλειονότητα συμμετείχε στις εκλογές αυτές. Ηταν μια επιτυχημένη διαδικασία» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σημειώθηκε έκρηξη «κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο το οποίο στεγάζεται σε ένα σχολικό κτίριο και τραυμάτισε τέσσερις ψηφοφόρους», δήλωσε ο Αμπντούλ Χαμίντ κυβερνήτης της περιοχής Μοχάμαντ Αγα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κάλεσε του Αφγανούς να «αψηφήσουν» τις απειλές των Ταλιμπάν και να συμμετάσχουν μαζικά στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ads

«Ζούμε μια σημαντική ημέρα για το μέλλον μας, για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε, ο Καρζάι ο οποίος ψήφισε λίγο πριν τις 08:00, τοπική ώρα. «Ψήφισα, είμαι χαρούμενος και περήφανος που είμαι αφγανός πολίτης», σημείωσε ο Καρζάι.  «Καλώ τον αφγανικό λαό να πάει στα εκλογικά κέντρα, παρά τη βροχή, το κρύο και τις απειλές των εχθρών (…) ώστε να επιτρέψει στη χώρα να κάνει ένα νέο βήμα στον δρόμο της επιτυχίας», τόνισε.

Οι Ταλιμπάν, που αντιτίθενται στις εκλογές αυτές, έχουν απειλήσει με επιθέσεις κατά των εκλογικών κέντρων και του προσωπικού που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών. Περισσότεροι από 350.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην Καμπούλ.

O Καρζάι δεν έχει δικαίωμα σε τρίτη θητεία. Οι υποψήφιοι για την προεδρία είναι τρεις υπουργοί: ο Ζαλμάι Ράσουλ (θεωρείται η επιλογή του Καρζάι), ο Άσραφ Γάνι (οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα) και ο Αμπντουλά Αμπντουλά (αντίπαλος του Καρζάι το 2009).

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου, ενώ β΄γύρος ενδέχεται να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Ωστόσο, θα χρειαστούν μήνες, ίσως ως τον Οκτώβριο, για να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Οι εκλογές στο Αφγανιστάν λαμβάνουν χώρα ενόψει της αποχώρησης των NATOΪκών στρατευμάτων από τη χώρα στα τέλη του 2014.