Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση ενόπλων στο νοσοκομείο Σαρντάρ Μοχάμαντ Νταούντ Χαν, το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ, την Τρίτη. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο ηγέτης των στρατιωτικών δυνάμεων των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ο Χαμντούλα Μοχλίς. Σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας ο αριθμός των νεκρών είναι υπερδιπλάσιος. Της επίθεσης είχαν προηγηθεί δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο ίδιο σημείο.

Ads

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν «καμικάζι» και άλλους ενόπλους, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τους Ταλιμπάν, όπως υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση όπως μετέδωσε το προπαγανδιστικό όργανο της οργάνωσης Amaq. Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω αυξανόμενης βίας στο Αφγανιστάν ανάμεσα στους Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία, και το Ισλαμικό Κράτος.

Σε αυτό το νοσοκομείο ο υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, του μουλά Όμαρ, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του την περασμένη Τετάρτη για να ζητήσει κυρίως από τους Αφγανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στα νοσοκομεία.

Ads

Το εν λόγω στρατιωτικό νοσοκομείο είχε γίνει στόχος επίθεσης το Μάρτιο 2017, οι δράστες της οποίας είχαν μεταμφιεστεί σε ιατρικό προσωπικό. Η ένοπλη επίθεση κράτησε έξι ώρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ο διοικητής Μοχλίς ήταν μέλος του δικτύου Χακάνι – οι ΗΠΑ το χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση – και των ειδικών δυνάμεων των Ταλιμπάν, που είναι γνωστές με την ονομασία «Μπάντρι 313». Είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του σουνιτικού φονταμενταλιστικού κινήματος που έχασε τη ζωή του αφού οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου.

«Όταν λάβαμε την πληροφορία πως το νοσοκομείο (…) δεχόταν επίθεση, ο Μολβί Χαμντούλα, ο διοικητής του σώματος (σ.σ. της στρατιωτικής δύναμης των Ταλιμπάν) στην Καμπούλ, έσπευσε αμέσως επιτόπου», εξήγησε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Προσπαθήσαμε να τον αποτρέψουμε, αλλά εκείνος γέλασε. Αργότερα, μάθαμε πως σκοτώθηκε στις μάχες στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο Γαλλικό Πρακτορείο σκηνές τρόμου, με το προσωπικό και ασθενείς να προσπαθούν να κλειστούν σε δωμάτια και θαλάμους σε ψηλότερους ορόφους για να σωθούν από τους επιτιθέμενους.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, οι Ταλιμπάν, που λένε πως η αποκατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν αποτελεί προτεραιότητά τους έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κύμα αιματηρών επιθέσεων από το ΙΚ, επίσης σουνιτική, όμως ακόμη πιο ακραία οργάνωση.

Το ΙΚ βάζει στο στόχαστρο τις τελευταίες εβδομάδες τόσο μαχητές των Ταλιμπάν, όσο και τα μέλη της σιιτικής μειονότητας του Αφγανιστάν.