Επίπεδα ρεκόρ έχουν αγγίξει οι καλλιέργειες οπίου στο Αφγανιστάν, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωση τους, την ώρα που το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως οι πολέμαρχοι πιθανότατα είναι οι περισσότερο ευνοημένοι από τη κατάσταση που επικρατεί. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ads

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη προηγούμενη εβδομάδα, οι καλλιέργειες οπίου ειδικότερα μετά το τέλος του πολέμου αυξήθηκαν κατακόρυφα. Πριν την επέμβαση της Δύσης η καλλιέργεια οπίου είχε απαγορευθεί από τους Ταλιμπάν καθώς χαρακτηριζόταν ως αντι-ισλαμική.

Το Αφγανιστάν, όμως, έγινε ο κύριος προμηθευτής ηρωίνης παγκοσμίως, ενώ οι εκτάσεις στις φυτείες σπόρων παπαρούνας – από όπου παράγεται το όπιο – αυξήθηκαν κατά 36% από το 2012. Συγκεκριμένα τα στρέμματα σήμερα ανέρχονται σε 516.000 από 477.000 που είχαν καταμετρηθεί σε παλαιότερη έρευνα. Όσον αφορά στη συνολική παραγωγή που για το 2012 ήταν 3.700 τόνοι, τη χρονιά που διανύουμε και που δεν έχει τελειώσει ακόμα, ο αριθμός αγγίζει τους 5.500 τόνους. Το Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ, πραγματοποίησε τη πρώτη έρευνα της αφγανικής παπαρούνας το 1994. Εκείνη την εποχή, η καλλιέργεια κάλυπτε περίπου 175.000 στρέμματα

Η παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 40 φορές από την ώρα που το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον «Πόλεμο στην Τρομοκρατία» το 2001, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Ναρκωτικών της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδια Υπηρεσία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από αφγανική ηρωίνη μετά το 2001. Διαβάστε περισσότερα:Αφγανιστάν: 40 φορές περισσότερη παραγωγή ηρωίνης από το 2001

Ads

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επικεφαλής του συμβουλίου του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ, Ζαν-Λουκ Λεμαχιού, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το Αφγανιστάν ενδέχεται να προμηθεύσει το 90% του παγκόσμιου συνόλου του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή, οι προσπάθειες για εξάλειψη των εκτάσεων παπαρούνας έχουν εξασθενίσει, ενώ από τα κέρδη που φτάνουν το 1 δις δολάρια, θα επωφεληθούν ένοπλες ομάδες όπως οι Ταλιμπάν.

Μια μαζική εισροή ρευστών, που συνδέονται με την πώληση του οπίου, βοήθησαν σύμφωνα με την έκθεση την δράση των Ταλιμπάν, καθώς επιβάλλουν φόρο στους καλλιεργητές παπαρούνας στις περιοχές που ελέγχουν.

«Η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση δεν είναι θετική. Η παράνομη οικονομία εδραιώνεται και φαίνεται να γίνεται σημαντικότερη από τη νόμιμη», δήλωσε ο Ζαν-Λουκ Λεμαχιού στο Reuters.

Ένας από τους λόγους της αύξησης των καλλιεργειών οπίου είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης που η απουσία της έγινε αισθητή από το περασμένο Απρίλιο στις προεδρικές εκλογές. Ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επανεκλέχθηκε, ενώ ορισμένοι από τους υποψήφιους, λαμβάνουν χρηματική ενίσχυση από τους παραγωγούς παπαρούνας. Ωστόσο οι αφγανικές αρχές έχουν καταφέρει να ανακόψουν σε περιπτώσεις την παραγωγή οπίου. 

«Μόνο το περασμένο χρόνο κατασχέθηκε το 14% των ναρκωτικών που παράγονται στο Αφγανιστάν και συνελήφθησαν 4.000 λαθρέμποροι κάθε κατηγορίας», δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής των επιχειρήσεων για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών της Αφγανικής κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει οποιαδήποτε εργασία εξάλειψης των καλλιεργειών από τους στρατιώτες τους, καθώς φοβούνται μήπως πτωχεύσουν οι αγρότες και οδηγηθούν σε ένοπλη δράση – άποψη που επικρίθηκε από τη Ρωσία.