Τους χίλιους έφτασαν οι νεκροί στρατιώτες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν την περασμένη Παρασκευή, λίγες μέρες πριν από την Ημέρα Μνήμης για τους Νεκρούς των ΗΠΑ, που εορτάζεται κάθε 1η Ιουνίου. Ο αριθμός των αμερικανών νεκρών στο Αφγανιστάν έγινε τετραψήφιος όταν εξερράγη μια βόμβα δίπλα σε έναν ακόμα στρατιώτη της υπερδύναμης. Ο άτυχος στρατευμένος ήταν ο 32ος νεκρός των ΗΠΑ μέσα σε έναν μήνα και ο 430ος από τη μέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συμπλήρωσε τον 104 μήνα από την μέρα που οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στη χώρα, ξεπερνώντας σε διάρκεια ακόμα κι αυτόν του Βιετνάμ, ο οποίος διήρκεσε 103 μήνες. Αυτοί οι θλιβεροί αριθμοί – ορόσημο αποτελούν ωμή υπενθύμιση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την υπόσχεση που είχε διατυπώσει περί λήξης του πολέμου. Ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε την αναθεώρηση της στρατηγικής μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μέχρι τότε όμως, αναμένεται να κλιμακωθούν οι απώλειες παράλληλα με την κλιμάκωση της επιχείρησης στο Κανταχάρ στα μέσα του καλοκαιριού. Η δημόσια στήριξη σημειώνει πτώση παράλληλα με την άνοδο που σημειώνει ο αριθμός των νεκρών, ενώ πολλοί στην κυβέρνησή του εκφράζουν ανησυχίες για την απόφαση του προέδρου να «υιοθετήσει» το Αφγανιστάν ως τον «πόλεμο του Ομπάμα».

Με την χθεσινή ευκαιρία την ημέρας Μνήμης των Νεκρών, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ πραγματοποιήσαν σεμνές τελετές στη μνήμη των νεκρών συναδέλφων τους. Όσο για την ομιλία του προέδρου Ομπάμα, δεν ήταν τόσο μνημειώδης αφού, ενώ ξεκίνησε, εν τέλει ακυρώθηκε λόγω σφοδρής βροχόπτωσης. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, αποκάλεσε τους στρατιώτες που πολεμούν και σκοτώνονται μακριά από την πατρίδα τους «σπονδυλική στήλη του έθνους».

Ιράκ: Νέα φυλακή = νέα νοοτροπία;

Νέα φυλακή εγκαινίασαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «στροφή στη στρατηγική με την οποία αντιμετωπίζουν τους κρατουμένους στη χώρα. «Πλέον, καμία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε δεν πλησιάζει τα βασανιστήρια», διαβεβαιώνουν οι αμερικανοί στρατιωτικοί για τη νέα φυλακή ασφαλείας Παρουάν στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι η φυλακή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του αμερικανού στρατηγού Στάνλει Μακρίσταλ να αποτραπεί η μετατροπή των στρατιωτικών φυλακών σε χώρο επώασης ανταρτών.

Ads

«Πρέπει να τους αντιμετωπίσεις, αλλά δεν πρέπει να κάνεις το πρόβλημα χειρότερο», δηλώνει ο Μακρίσταλ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η εμπειρία από όλες τις επιχειρήσεις κράτησης μετά από το 2001 έχει κάνει τους αμερικανούς στρατιωτικούς «εξυπνότερους, και φυσικά και τεχνικά και νομικά».

Στη νέα φυλακή μεταφέρθηκαν οι κρατούμενοι που βρίσκονταν στην παρακείμενη αεροπορική βάση Μπαγκράμ που λειτούργησε και ως χώρος κράτησης από το 2001 που τα συμμαχικά στρατεύματα ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν, και για πολλούς Αφγανούς, το όνομά της είναι συνώνυμο με την κακομεταχείριση. Καθόλου τυχαίο, αφού εκεί το 2002 πέθαναν δύο άνθρωποι μετά από ξυλοδαρμό από αμερικανούς στρατιώτες και πολλοί πρώην φυλακισμένοι κατάγγειλαν κακομεταχείριση και βασανιστήρια.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί επιδιώκουν να παραδώσουν τη φυλακή, στην οποία οι συνθήκες κράτησης παρουσιάζονται ως ικανοποιητικές, στην αφγανική κυβέρνηση, το 2012 όταν θα αρχίσει η έναρξη της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ξυλοκοπήθηκε γιατί κατάγγειλε δολοφονία αμάχων και χρήση ναρκωτικών

Δέκα στρατιώτες που υπηρετούν στα νότια της χώρας βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο για τη δολοφονία τριών Αφγανών πολιτών, καθώς και για χρήση ναρκωτικών. Τους στρατιώτες κατηγορεί τουλάχιστον ένα μέλος της μεραρχίας τους.

Ο στρατιώτης, όμως, που ενημέρωσε τους ανωτέρους του για τη χρήση ναρκωτικών ενός άλλου στρατιώτη ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από το άτομο το οποίο κατήγγειλε. Δεν παραιτήθηκε, όμως, και αυτή τη στιγμή 10 στρατιώτες βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, ενώ ένας από αυτούς βρίσκεται ήδη υπό κράτηση. Η επίσημη έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή αναμένεται να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών μέσα στην εβδομάδα.