Μυστική συνάντηση «στο ανώτατο επίπεδο» φέρονται να είχαν στην Καμπούλ, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, την Δευτέρα 23 Αυγούστου.

Ads

Όπως μετέδωσε η Washington Post την Τρίτη, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, η συζήτηση έγινε κυρίως γύρω από την προσπάθεια εκκένωσης ανθρώπων από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και την προθεσμία που εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς μετά από την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την εν λόγω πληροφορία.

Ads

Τι δείχνει το ταξίδι του Μπερνς στο Αφγανιστάν

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, υποδηλώνει την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, είναι ο νέος ισχυρός άνδρας του καθεστώτος της Καμπούλ.