Υπέρ των εκτελέσεων και των ακρωτηριασμών τάχθηκε ο υπουργός Φυλακών του Αφγανιστάν Μουλάς Νουρουντίν Τουράμπι σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας πως «κανένας δεν μπορεί να μας πει ποιους νόμους θα έχουμε».

Ads

Ο Τουραμπί είναι ένας εκ των ιδρυτών του κινήματος των Ταλιμπάν ο οποίος, την τελευταία φορά που βρίσκονταν οι ισλαμιστές στην εξουσία, ήταν επικεφαλής για την εφαρμογή της ακραίας εκδοχής της Σαρία στο Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι οργισμένες αντιδράσεις για τις εκτελέσεις που διεξήγαγαν στο παρελθόν οι Ταλιμπάν μπροστά σε μεγάλα πλήθη ή σε στάδια, και προειδοποίησε τα ξένα κράτη να μην αναμειχθούν στις υποθέσεις της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

«Όλοι μας επέκριναν για τις τιμωρίες που επιβάλαμε στο στάδιο, αλλά εμείς δεν είχαμε μιλήσει ποτέ κατά των δικών τους νόμων και ποινών. Κανείς δεν θα μας πει ποιους νόμους θα έχουμε στη χώρα μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα διαμορφώσουμε τους νόμους μας βάσει του Κορανίου», είπε ο Τουράμπι μιλώντας από την Καμπούλ.

Ads

Ο Τουράμπι εξήγησε ότι οι υποθέσεις όσων κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα θα παρουσιάζονται ενώπιον δικαστών (μεταξύ των οποίων και γυναίκες) αλλά η βάση των νόμων του Αφγανιστάν θα είναι το Κοράνι. Οι τιμωρίες που θεωρούνται βάρβαρες στα περισσότερα κράτη του κόσμου θα επιστρέψουν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.