«Αν αναλάβουν οι Ταλιμπάν, θα απαγορεύσουν κάθε είδους τέχνη. Εγώ και άλλοι κινηματογραφιστές θα μπορούσαμε να είμαστε οι επόμενοι στη λίστα των καλλιτεχνών που έχουν βασανιστεί και σκοτωθεί», γράφει η διάσημη Αφγανή σκηνοθέτις και πρόεδρος του Κρατικού Οργανισμού Κινηματογράφου του Αφγανιστάν, Sahraa Karimi σε ανοιχτή έκκληση, που εστάλη σε παγκόσμιες οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης στις 13 Αυγούστου και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην επιστολή επισημαίνει τον βάναυσο αντίκτυπο της κατάκτησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν σε γυναίκες, νεαρά κορίτσια και καλλιτέχνες.

Ads

Μέσα από τον λογαριασμό της στο fb και το instagram, παρουσίαζε βήμα βήμα την κτηνωδία που έζησε με την επικράτηση των Ταλιμπάν, αναρτώντας βίντεο που την δείχνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά την προσπάθεια της να φύγει ανάμεσα σε εκατοντάδες συμπατριώτες της που επιχειρούσαν να διαφύγουν από την κόλαση των Ταλιμπάν. Τα κατάφερε στις 17 Αυγούστου. 

Εξαγορές γυναικών και δολοφονίες καλλιτεχνών και δημοσιογράφων

Στην επιστολή της -την οποία γράφει με ραγισμένη καρδιά όπως λέει-, η Καρίμι γράφει ότι οι Ταλιμπάν «σφαγιάζουν τον λαό μας» καθώς απέκτησαν τον έλεγχο σε αρκετές επαρχίες τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί και κορίτσια πουλήθηκαν ως νύφες σε μαχητές των Ταλιμπάν, γράφει. Δολοφόνησαν μια γυναίκα επειδή φορούσε λάθος ρούχα και έβγαλαν τα μάτια μιας άλλης. Απαγάγουν παιδιά κι αφήνουν βρέφη να πεθαίνουν από ασιτία. Οι Ταλιμπάν στοχοποιούν ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτιστικά πρόσωπα που έχουν επικρίνει τις δραστηριότητές τους όπως μας ενημερώνει η σκηνοθέτρια.

Ads

«Βασάνισαν και δολοφόνησαν έναν από τους αγαπημένους μας κωμικούς«, γράφει η Καρίμι, αναφερόμενη στη δολοφονία του Ναζάρ Μοχάμαντ, γνωστού ως Khasha Zwan, ο οποίος σκοτώθηκε από αγνώστους ένοπλους στην Κανταχάρ τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, μέλη της ένοπλης ομάδας σκότωσαν επίσης τον ποιητή και ιστορικό Αμπντουλάχ Ατέφι στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των μέσων ενημέρωσης της χώρας, Ντάουα Χαν Μενάπαλ, δολοφονήθηκε επίσης από ένοπλους Ταλιμπάν στις αρχές Αυγούστου. Σε δήλωσή τους με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι ο Μενάπαλ «τιμωρήθηκε» για τις πράξεις του.

Η Καρίμι, αναφέρει τα δύο περιστατικά στην επιστολή της για να τονίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όλοι οι Αφγανοί και ιδιαίτερα οι γυναίκες, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της ενημέρωσης στη χώρα, και παρακαλεί τον τύπο να φωτίσει τα εγκλήματα που διαπράττονται: «Χρειαζόμαστε τη δική σας φωνή. Ό,τι κι αν έχουμε χτίσει διαλύεται. Καταργούν τα  δικαιώματα των γυναικών. Θα μας σπρώξουν ξανά στην σκιά, θα μας κλειδώσουν στα σπίτια μας, θα εξαφανιστούν τα κορίτσια από τα σχολεία».