Υπονομευτική τακτική σε βάρος του Πούτιν και αρχηγικές βλέψεις «χρεώνουν» στον Ρώσο ολιγάρχη και βασικού χρηματοδότη του μισθοφορικού στρατού Wagner Group που πολεμά στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, τ αμερικανικό «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» (ISW).

Ads

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο ολιγάρχης φέρεται να ασκεί όλο και περισσότερο κριτική για την αναποτελεσματικότητα των τακτικών ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του Κρεμλίνου, τουλάχιστον στο πεδίο.

Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει μάλιστα δημοσίως πως μόνο ο στρατός της Wagner επιχειρεί αυτή τη στιγμή στη περιοχή του Μπαχμούτ και διαψεύδει πως οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Νοτνιέτσκ επιχειρούν στην περιοχή, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε ακόμη πως χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο ίδιος την Wagner διαψεύδοντας πως δέχεται χρήματα και οπλισμό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Είπε ακόμη, πως εξοπλίζει και τον τακτικό ρωσικό στρατό.

Ads

Στα κανάλια του Telegram που σχετίζονται με τη Wagner, ανέβηκαν ευχαριστίες προς τη Wagner για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παρείχε από την 126 Ταξιαρχία Παράκτιας Άμυνας που δραστηριοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε άλλωστε πως οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ δύσκολα θα παραδοθούν, προσφέροντας μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της όλης κατάστασης.

Ο ολιγάρχης της Wagner, που θεωρείτο ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Πούτιν, νωρίτερα αυτό το μήνα εκθείασε την πρόταση του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ να σταλεί ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός στην πρώτη γραμμή του πολέμου και να αναγκαστεί να «ξεπλύνει την ντροπή του με αίμα».

Ο Πριγκόζιν πρότεινε «όλα αυτά τα καθάρματα» που ηγούνται του στρατού, να αναγκαστούν να τον ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, οι αιτιάσεις του Πριγκόζιν ίσως να αποτελούν μοχλό «αντιπολιτευτικής» πίεσης προς τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος εδώ και καιρό ζητούσε από τους ολιγάρχες να χρηματοδοτήσουν προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις και εμφανιζόταν επικριτικός για τις αποτυχίες στην πρώτη γραμμή.

Παράλληλα, όπως εκτιμά το ISW, ο ίδιος ο Πριγκόζιν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενδυναμωμένος μεταξύ των Ρώσων εθνικιστών, και ίσως σταδιακά να εκφράσει αρχηγικές βλέψεις.

Ενδέχεται λοιπόν να προσπαθεί ήδη να πάρει ορισμένες από τις μειονοτικές ομάδες με τη δική του πλευρά, αξιοποιώντας τη σχέση τους για το μέλλον. Στέλνοντας παράλληλα και τα δικά του «μηνύματα» προς την ηγεσία.

Από την άλλη, με τη πίεσή του, ίσως να πιέζει για περαιτέρω χρήματα από τη Μόσχα για τον ίδιο και τον στρατό του.

Επισήμως η Wagner έχει έδρα στην Αργεντινή και επίσης έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη και στο Χονγκ Κονγκ.

Επισήμως, επίσης, δεν αποτελεί κομμάτι του επίσημου ρωσικού στρατού, ωστόσο οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε ρωσικά εδάφη, όπως το Κράσνονταρ.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με την ομάδα και επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία νομική εγγραφή τέτοιας οργάνωσης εντός της χώρας, «καθώς οι ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας είναι παράνομες στη Ρωσία».

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2021, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner Group, αρκετό καιρό δηλαδή πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές επικαιροποιήθηκαν νωρίτερα, φέτος.