Άκαρπες αποβαίνουν μέχρι στιγμής οι έρευνες για το εξαφανισμένο αεροπλάνο της Malaysia Airlines, που χάθηκε από προσώπου γης το βράδυ της Παρασκευής. Η μόνη ελπιδοφόρα ανακοίνωση είναι αυτή που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης ο στρατός της Μαλαισίας, ο οποίος υποστήριξε ότι πιθανώς το ραντάρ του να εντόπισε το αεροσκάφος στα στενά της Μαλακκά. Εάν επιβεβαιωθούν τα ίχνη του ραντάρ αυτό θα σημαίνει ότι το αεροσκάφος πετούσε επί μια ώρα αφότου χάθηκε από τους πύργους ελέγχου. Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν οι δυο επιβάτες με κλεμμένα διαβατήρια. Πρόκειται για δυο Ιρανούς έναν 30χρονο και έναν 19χρονο, ο οποίος δεν έχει σχέσεις με τρομοκρατία και κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν σε αναζήτηση ασύλου. Στις έρευνες πλέον συμμετέχουν και 10 δορυφόροι ενώ αυτές εκτείνονται και στην ξηρά. 

Ads

Τα Στενά της Μαλακκά, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κανάλια παγκοσμίως, βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαλαισίας.

Οι μαλαισιανές Αρχές νωρίτερα την Τρίτη ανακοίνωσαν ότι είχε διπλασιαστεί το εύρος του πεδίου ερευνών στα 100 ναυτικά μίλια και η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines επεσήμανε ότι το επίκεντρο των αναζητήσεων ήταν η θαλάσσια περιοχή της δυτικής ακτής της Μαλαισίας. Ομάδες διάσωσης από 8 χώρες ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το θαλάσσιο χώρο, ενώ το Πεκίνο επιστράτευσε δέκα δορυφόρους για να συνδράμουν στις έρευνες. Συγκεκριμένα, στις έρευνες συμμετέχουν  ομάδες διάσωσης από την Αυστραλία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Το Κέντρο Διαστημικού Ελέγχου Xi’an της Κίνας εξέδωσε σήμα συναγερμού και επιστράτευσε για τις έρευνες πάνω από δέκα δορυφόρους σε τροχιά, όπως ανακοίνωσε ιστοσελίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αργά χθες το βράδυ.

Σενάρια τρομοκρατίας

Ο 19 Ιρανός που ήταν ο ένας εκ των δυο επιβατών που είχαν πλαστά διαβατήρια δεν έχει σχέσεις με τρομοκρατία, σύμφωνα με τις αρχές της Μαλαισίας, αλλά είχε ως προορισμό την Φρανκφούρτη στην Γερμανία προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Εκεί βρισκόταν και η μητέρα του. 

Ads

Την ίδια στιγμή, το βράδυ της Δευτέρας η οργάνωση «Κινεζική Ταξιαρχία Μαρτύρων» φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την «εξαφάνιση» του αεροπλάνου της Malaysia Airlines μέσω ενός e-mail που εστάλη σε δημοσιογράφους με την εξής προειδοποίηση: «Σκοτώνετε έναν από μας, θα σκοτώσουμε 100 από εσάς για αντίποινα».

Στο email δεν εξηγείται πάντως τι συνέβη στο αεροπλάνο και για τον λόγο αυτό η αυθεντικότητά του αμφισβητείται. Το μήνυμα παραδόθηκε μέσω της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας Hushmail, γεγονός που καθιστά σχεδόν ανέφικτο να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη.

Η Interpol εκτιμά πάντως πως το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας δεν είναι πολύ πιθανό πλέον. 

Κανένα στοιχείο

Η παντελής έλλειψη πληροφόρησης γύρω από το εξαφανισμένο αεροσκάφος έχει προκαλέσει την οργή των συγγενών των επιβατών, ενώ πλήθος κόσμου τη Δευτέρα, με ένα κεράκι στο χέρι συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, όπου πραγματοποιήθηκε ολονύκτια προσευχή για τους αγνοουμένους.

Μέχρι στιγμής κανένα από τα ευρήματα και τις πετρελαιοκηλίδες που εντοπίστηκαν στην περιοχή δεν αποδίδεται στο εξαφανισμένο αεροσκάφος.

Την Δευτέρα επίσης, στην Νότια Σινική Θάλασσα εντοπίστηκε ένα “κίτρινο” αντικείμενο που στην αρχή εκτιμήθηκε ότι είναι κομμάτι του αεροσκάφους ή κάποιο σωσίβιο. Κανένα από τα δυο σενάρια δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά δεν έγινε γνωστό ούτε τι ακριβώς ήταν το “κίτρινο” αντικείμενο.