Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε για αύριο στο Καζακστάν, μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην πόλη Αλμάτι, με αεροσκάφος με 100 επιβαίνοντες να συντρίβεται πάνω σε κτίριο αμέσως μετά την απογείωσή του.

Ads

Από τη συντριβή του αεροσκάφους Fokker-100 της Bek Air που είχε προορισμό την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Κατά τον Τλεχάν Αμπιλντάγεφ, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, «δεκατέσσερις άνθρωποι πέθαναν επιτόπου» και άλλος «ένας υπέκυψε στο νοσοκομείο» που διακομίστηκε. 

Οι δημοτικές αρχές στην Αλμάτι έκαναν νωρίτερα λόγο για άλλους 16 ανθρώπους που εισήχθησαν σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στα θύματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είναι οκτώ παιδιά με «πολλαπλούς τραυματισμούς». Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα είναι και κάτοικοι της περιοχής.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Φόκερ-100 δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος. Το υπουργείο Εσωτερικών διενεργεί έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας των πτήσεων.

Ads

 Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Καζακστάν εικονίζουν το αεροσκάφος κομμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια. Το μπροστινό του τμήμα, με το ρύγχος και περίπου δέκα παράθυρα να είναι ορατά, είναι σφηνωμένο σε ένα σπίτι κατεστραμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια.

Στο μεταξύ οι  μαρτυρίες των επιζώντων του δυστυχήματος συγκλονίζουν. Ένας εξ αυτών δήλωσε πως το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει δύο λεπτά μετά την απογείωση. «Αρχικά το αριστερό φτερό τραντάχθηκε πολύ δυνατά και στη συνέχεια το δεξί. Το αεροπλάνο συνέχισε να κερδίζει ύψος, μετά τρανταζόταν αρκετά και τελικά κατέπεσε», ανέφερε στο Associated Press.

Μια γυναίκα που κατάφερε να επιζήσει, ανέφερε ότι άκουσε έναν «εκκωφαντικό θόρυβο» πριν το αεροπλάνο ξεκινήσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Ήταν όπως στις ταινίες. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».

Απεγκλώβισαν ζωντανό βρέφος από τα ερείπια 

Kάθε προσπάθεια για να εντοπίσουν επιζώντες μέσα από τα συντρίμμια κατέβαλλαν οι διασώστες. Σε ένα βίντεο καταγράφεται διασώστης κρατά στην αγκαλιά του ένα βρέφος και το μεταφέρει τρέχοντας στο ασθενοφόρο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση της υγείας του μωρού δεν είναι γνωστή. 

 

Τα σενάρια για την αεροπορική τραγωδία



Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ρομάν Σκλιάρ, υπάρχουν δυο πιθανοί λόγοι για το δυστύχημα: το ανθρώπινο λάθος ή η τεχνική βλάβη. Επιπλέον, ανέφερε πως η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο στη διάρκεια της απογείωσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ήταν ευτύχημα που το αεροπλάνο δεν έπιασε φωτιά, καθώς οι δεξαμενές καυσίμων ήταν γεμάτα. Παράλληλα, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.