Τουλάχιστον 29 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε παιδιά, σήμερα, στη βόρεια Υεμένη, γνωστοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Ads

«Οι σοροί 29 παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών» διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της επαρχίας Σααντά, που λειτουργεί με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, ενώ μεταφέρθηκαν εκεί και «48 τραυματίες, μεταξύ αυτών 30 παιδιά», ανέφερε η ανθρωπιστική οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Μετά την επίθεση σήμερα το πρωί εναντίον λεωφορείου που μετέφερε παιδιά σε μια αγορά της Ντάχιαν στο βόρειο τμήμα της Σαάντα, ένα νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τη ΔΕΕΣ δέχθηκε δεκάδες τραυματίες αλλά και νεκρούς που μεταφέρθηκαν εκεί», ανακοίνωσε η οργάνωση μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει τον χαρακτήρα της επίθεσης.

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πρόσθεσε η ΔΕΕΣ.

Ads

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massirah των ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση, μετέδωσε ότι 39 είναι οι νεκροί και 51 οι τραυματίες «παιδιά στην πλειονότητά τους».

Σύμφωνα με το Al-Massirah, επρόκειτο για αεροπορική επιδρομή του υπό σαουδαραβική διοίκηση συνασπισμού ο οποίος επιχειρεί στην Υεμένη υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης.

image

image

«Νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση» η κυνική απάντηση της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός που πολεμάει στην Υεμένη χαρακτήρισε σήμερα «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση» την επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία προκάλεσε, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), δεκάδες θύματα μεταξύ των οποίων παιδιά, τα περισσότερα κάτω των δέκα ετών.

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην επαρχία Σαάντα είναι μια νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στοιχείων που (…) εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας πύραυλο εναντίον της (σαουδαραβικής) πόλης Τζίζαν, προκαλώντας έναν νεκρό και τραυματίες μεταξύ των αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός που επεμβαίνει στην Υεμένη προς υποστήριξη των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εναντίον των ανταρτών Χούτι.

Ο συνασπισμός ανακοίνωσε χθες πως το σαουδαραβικό σύστημα αεροπορικής άμυνας αναχαίτισε στο νότιο τμήμα της χώρας πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες Χούτι, θραύσματα του οποίου σκότωσαν έναν Υεμενίτη και τραυμάτισαν άλλους τρεις ανθρώπους.

Για τον συνασπισμό, «η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε με σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» (!). Υπογράμμισε την πρόθεσή του να «λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές ενέργειες των τρομοκρατικών πολιτοφυλακών των Χούτι που εξαρτώνται από το Ιράν», κατηγορώντας τους αντάρτες ότι στρατολογούν παιδιά.

Οι αντάρτες Χούτι, που προέρχονται από τη μειονότητα των ζαΐντι (παρακλάδι του σιιτισμού), υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο όμως αρνείται ότι τους παρέχει στρατιωτική υποστήριξη.

Ο συνασπισμός έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για «λάθη» που έχουν κοστίζει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

Έχει παραδεχθεί ότι έφερε την ευθύνη σε ορισμένες επιδρομές που σκότωσαν αμάχους, αλλά κατηγορεί τους Χούτι είτε ότι αναμιγνύονται με τους αμάχους είτε ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μετρά ήδη 10.000 νεκρούς μετά την επέμβαση του συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015 και έχει προκαλέσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει αντίδραση του εκπροσώπου του συνασπισμού στην κατηγορία αυτή.

Η πόλη Χοντέιντα

Την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον 55 πολίτες σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με την ΔΕΕΣ.

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Χοντέιντα ελέγχεται από τους Χούτι, οι οποίοι επίσης απέδωσαν στον συνασπισμό την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Ο συνασπισμός κατηγόρησε από την πλευρά του τους αντάρτες ότι εκείνοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μετρά ήδη 10.000 νεκρούς μετά την επέμβαση του συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015 και έχει προκαλέσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ