«Αδύναμο κρίκο» της οικονομικής ανάκαμψης χαρακτηρίζει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση του.

Ads

Παρότι προβλέπει μια σταδιακή βελτίωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, διακρίνει σημαντικό κίνδυνο εκδήλωσης νέων προβλημάτων. Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι είναι ένα κομμάτι που λείπει από το «παζλ» της ανάκαμψης και τονίζει ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

«Όλο το πιστωτικό σύστημα βρίσκεται, ακόμα σήμερα, σε φάση αβεβαιοτήτων» επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, ενώ υπογραμμίζεται ότι πλέον αναδύεται και το πρόβλημα των τραπεζικών ισολογισμών, που και αυτό προϋποθέτει κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κεφαλαιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται μεγαλύτερη στην Ευρώπη, παρά στις ΗΠΑ, όπου η κεντρική τράπεζα Fed, διοχέτευσε έγκαιρα τις εμπορικές τράπεζες με ρευστότητα.

Ads

«Θα χρειαστούν συνεχή και δραστικά μέτρα, για να κρατηθεί ο τραπεζικός τομέας σταθερός» προειδοποιεί το ΔΝΤ, όπως «παραδείγματος χάρη να επιμηκυνθεί ο δανεισμός των εμπορικών από την Κεντρική τους τράπεζα».

Ελπίζει για Ελλάδα – Ιρλανδία το ΔΝΤ

Την «ελπίδα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιρλανδία θα βελτιωθεί» εξέφρασε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοζέ Βινιάλς.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τα προγράμματα σταθερότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης» και υποστήριξε ότι το ΔΝΤ προσδοκά πως «τα πράγματα θα βελτιωθούν».