Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, στο Παρίσι, εμφανίστηκε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το γαλλικό κράτος επέλεξε να προσφύγει σε ιδιωτική διαιτησία στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί. Είναι πιθανό η ακροαματική διαδικασία να καταλήξει είτε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της, είτε στην ένταξή της στο καθεστώς του ειδικού μάρτυρα. Πάντως η γαλλική κυβέρνηση τόνισε σήμερα πως εάν απαγγελθούν κατηγορίες κατά της Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή θα πρέπει «χωρίς αμφιβολία» να παραιτηθεί.

Ads

Η κατάθεση της Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανόν να συνεχισθεί και αύριο, Παρασκευή, δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ.
 
Το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό Δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να βάλει στην τσέπη 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008 σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.
 
Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.
 
Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί. Οι πολιτικές όμως συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκονται, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ, και ειδικότερα των ΗΠΑ.
 
Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν απαγγελθούν κατηγορίες κατά της Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή θα πρέπει «χωρίς αμφιβολία» να παραιτηθεί. «Αυτό θα το ρυθμίσει το ΔΝΤ», δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC.
 
«Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα θα τής ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.
 
Όταν ερωτήθηκε μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: «Για ποιον λόγο;».
 
Από την άλλη, πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κώλυμα και ότι η Λαγκάρντ θα μπορούσε να συνεχίσει να εξασκεί τα καθήκοντά της στην κεφαλή του Ταμείου, ακόμη και αν ξεκινήσει επίσημη έρευνα εναντίον της. «Απλώς θα έπρεπε να μεταβαίνει στο Παρίσι που και που για να απαντά σε ερωτήσεις. Καθώς ήδη ταξιδεύει πολύ και περνά συχνά από την Ευρώπη, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα», δηλώνει στέλεχος του ΔΝΤ το οποίο επικαλείται η Figaro, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν κατά την διάρκεια της έρευνας, μέσα στους επόμενους μήνες, υποχρεωθεί να παρουσιαστεί σε δικαστήριο, τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς «πιο πολύπλοκα» όσον αφορά το ζήτημα του χρόνου που θα έπρεπε να διαθέσει η Λαγκάρντ.