Μια «άδεια καρέκλα» θα εκπροσωπήσει τον Λιου Σιαομπό στην τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στις 10 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που οι κινεζικές αρχές δεν επιτρέψουν στη σύζυγο του κινέζου διαφωνούντα να ταξιδέψει στο Οσλο, δήλωσε ο κινέζος διαφωνών που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, Γιανγκ Τζιανλί, ο οποίος αποτελεί και τον σύνδεσμο ανάμεσα στον Λιου Σιαομπό και την Επιτροπή Νομπέλ.

Ads

Σύμφωνα με τον Γιανγκ Τζιανλί, πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια, η οποία σκοπό έχει να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι ο Λιου Σιαομπό σαπίζει στη φυλακή και ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα αξίζει της προσοχής της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γιανγκ, ο οποίος θα παρευρεθεί στην τελετή στο Οσλο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Λιου Σια, σύζυγος του Λιου Σιαομπό, θα μπορέσει τελικά να μεταβεί στη Νορβηγία για να παραλάβει το βραβείο.

«Αυτή είναι η επιθυμία του Λιου και γι΄αυτό δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιτύχουμε να επιτρέψουν οι κινεζικές αρχές στην κα Λιου να ταξιδέψει στη Νορβηγία», τόνισε ο Γιανγκ Τζιανλί.

Ads

Ο Λιου Σιαομπό θα είναι ο δεύτερος στην εκατονταετή και πλέον ιστορία του βραβείου Νομπέλ που δεν θα παραστεί στην τελετή για να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του. Ο πρώτος που δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί ο ίδιος στην τελετή ήταν ο αντιναζί αγωνιστής Καρλ φον Οσιέτσκι, το 1936, καθώς κρατείτο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και οι Ναζί δεν τού επέτρεψαν να ταξιδέψει στο Οσλο.

Σημειώνεται ότι υπό περίεργες συνθήκες, ένας γερμανός δικηγόρος είχε λάβει το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο.