Η Παλαιστίνια συγγραφέας και ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι συνελήφθη στις 6 Νοεμβρίου σ’ ένα κύμα συλλήψεων που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στο AFP η Ταμίμι, θεωρήθηκε ύποπτη για υποκίνηση σε βία και τρομοκρατικές δραστηριότητες και παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας για πιο ενδελεχή ανάκριση».

Ads

Η Αχέντ Ταμίμι προέρχεται από οικογένεια Παλαιστίνιων ακτιβιστών.  Έχει περάσει τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της σε διαμαρτυρίες για την κατοχή του χωριού της, Ναμπίλ Σάλεχ από τους Ισραηλινούς.  Η Αχεντ έγινε πρωτοσέλιδο όταν ήταν παιδί για την αντιπαράθεσή της με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν τραυματίσει, φυλακίσει και σκοτώσει πολλούς συγγενείς της. Η νεαρή ακτιβίστρια έγινε σύμβολο της αντίστασης των Παλαιστινίων όταν το 2017, σε ηλικία 16 ετών εμφανίστηκε σε ένα viral βίντεο να χαστουκίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη.  Ο πατέρας της, Μπασέμ Ταμίμι, επίσης ακτιβιστής, συνελήφθη στις 29 Οκτωβρίου και βρίσκεται στη φυλακή Ofer της Δυτικής Όχθης υπό διοικητική κράτηση για έξι μήνες.

Η βίαιη έφοδος στο σπίτι της Αχέντ Ταμίμι στις 4 τα ξημερώματα, το πρωί της 6ης Νοεμβρίου και η επακόλουθη σύλληψή της  δεν εξέπληξε τη μητέρα της, Ναριμάν αφού μια βδομάδα νωρίτερα διαδικτυακή εκστρατεία δυσφήμιζε την Αχέντ για υποκίνηση βίας και τρομοκρατικής δράσης και απαιτούσε τη σύλληψή της.  Η μητέρα της δήλωσε ότι η σύλληψη βασίστηκε σε μια ανάρτηση σε λογαριασμό στο Instagram στο όνομά της, η οποία αναφερόταν στον Χίτλερ και ορκίστηκε να «σφάξει» εποίκους στη Δυτική Όχθη.  Η οικογένεια αρνείται ότι η Ταμάμι έχει οποιαδήποτε σχέση με τις αναρτήσεις υποστηρίζοντας ότι ο λογαριασμός έχει χακαριστεί εδώ και μήνες και ότι συχνά την υποδύονται στο διαδίκτυο.

Η σύλληψη της Αχέντ ήταν «κινηματογραφική». Οι ισραηλινοί στρατιώτες αφού εισέβαλλαν στο σπίτι της οικογένειας, έψαξαν τα πάντα, κατάσχεσαν όλα τα κινητά  και έσυραν την νεαρή γυναίκα έξω με χειροπέδες.

Ads

https://twitter.com/TheMuslim786/status/1721424322097803675?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1721424322097803675%7Ctwgr%5Ea5aa37d07837302d7044d0b9729b841c8ff23c24%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fnow%2Fworld%2Fsynelifthi-i-palaistinia-aktibistria-ahent-tamimi

Πώς λειτουργεί το σύστημα διοικητικής κράτησης;

Μετά από τρεις βδομάδες χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο ή στην οικογένειά της το κορίτσι σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων βρίσκεται στη φυλακή υπό διοικητική κράτηση. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να κρατείται από τις ισραηλινές αρχές επ’ αόριστον χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ή να έχει γίνει δίκη με βάση στοιχεία που δεν επιτρέπεται να δει η ίδια ή ο δικηγόρος της.

Οι συλλήψεις εγκρίνονται από στρατιωτικούς διοικητές και βασίζονται σε διαβαθμισμένα στοιχεία που δεν αποκαλύπτονται στους κρατούμενους. Συχνά ανανεώνονται επ’ αόριστον, αφήνοντας τους κρατούμενους σε κατάσταση αβεβαιότητας, χωρίς να γνωρίζουν τις κατηγορίες εναντίον τους ή πότε μπορεί να αφεθούν ελεύθεροι.

Αυτή η έλλειψη διαφάνειας και ο αόριστος χαρακτήρας των κρατήσεων έχει καταδικαστεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ως στοιχείο των ευρύτερων μέτρων του Ισραήλ για τον έλεγχο και τη δίωξη Παλαιστινίων.

Η διοικητική κράτηση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από το Ισραήλ. Τελευταία μάλιστα η χρήση της έχει χτυπήσει ρεκόρ δεκαετιών με εκατοντάδες ακόμη κρατούμενους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επικριθεί ευρέως γι’ αυτό ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως οι συλλήψεις αποτελούν αναγκαίο προληπτικό μέτρο ασφαλείας.

Παλαιστίνιος κρατούμενος που απελευθερώθηκε από την ισραηλινή στρατιωτική φυλακή Ofer EPA/ALAA BADARNEH

 

Πόσοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε διοικητική κράτηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού 1.800 άτομα έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο η καταστολή, σε συνδυασμό με τις αναφορές για βία κατά Παλαιστινίων από Ισραηλινούς εποίκους, έχει δημιουργήσει στη Δυτική Όχθη μια «ανησυχητική και επείγουσα» κατάσταση με «πολυεπίπεδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προειδοποιεί το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων, εκτιμά ότι οι συλλήψεις που έχουν γίνει από τις 7 Οκτωβρίου είναι πολύ περισσότερες, πάνω από 3.000 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται υπό διοικητική κράτηση αυξήθηκε επίσης απότομα το τελευταίο διάστημα.

Μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 1ης Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται σε διοικητική κράτηση, χωρίς κατηγορία ή δίκη, αυξήθηκε από 1.319 σε 2.070, αναφέρει στο The New Arab η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HaMoked.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία  υπάρχουν πολυάριθμα περιστατικά βασανιστηρίων από τις ισραηλινές δυνάμεις και κακομεταχείρισης  των κρατουμένων με σοβαρούς ξυλοδαρμούς και σκόπιμου εξευτελισμού των Παλαιστινίων που κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, απειλές κατά των οικογενειών τους και, συχνά, ζημιές στα σπίτια τους. Όπως δήλωσε στους New York Times o δικηγόρος  της Αχέντ Ταμίμι, η ίδια ξυλοκοπήθηκε κατά τη σύλληψή της και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από τη Δυτική Όχθη σε φυλακή στο Ισραήλ, όπου ξυλοκοπήθηκε και πάλι.

Μαρτυρίες εφήβων Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε συγκρατούμενοί τους άφησαν την τελευταία τους πνοή στις ισραηλινές φυλακές. Ένας από αυτούς στις φυλακές Naqab βασανίστηκε μέχρι θανάτου επειδή ρώτησε αν υπήρχε εκεχειρία.

Ένας ξένος καλλιτέχνης ζωγραφίζει μια τοιχογραφία της Παλαιστίνιας Ahed Tamimi στο ισραηλινό διαχωριστικό τείχος στην πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, EPA/ABED AL HASHLAMOUN

 

Η Αχέντ σε λίστα ανταλλαγής

Η PEN International, μια ένωση συγγραφέων που υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, απαίτησε την άμεση απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι καθώς και «όλων των Παλαιστινίων που άδικα βρίσκονται και μαραζώνουν στις φυλακές εδώ και χρόνια, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά». «Η διοικητική κράτηση είναι εκ των πραγμάτων αυθαίρετη» δήλωσε στους New York Times η υπεύθυνη της οργάνωσης για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, Μίνα Ταμπέτ. «Αυτή η μορφή κράτησης χρησιμοποιείται συστηματικά από τις ισραηλινές αρχές για να υποτάξουν και να φιμώσουν τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων, εδώ και δεκαετίες» πρόσθεσε.

Περίπου 98 από τους 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν μετά την έναρξη της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ την Παρασκευή, κρατούνταν με το διαβόητο σύστημα διοικητικής κράτησης σύμφωνα με την ιστοσελίδα The New Arab. Από αυτούς που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, 119 ήταν παιδιά και 31 γυναίκες. Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post η Ταμίμι είναι σε λίστα με τους 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, τους οποίους το Ισραήλ προτίθεται να απελευθερώσει  με αντάλλαγμα περισσότερους ομήρους που κρατά η Χαμάς.