Η Παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι αφέθηκε ελεύθερη κατά την τελευταία ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 30/11, στο πλαίσιο της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε την 22χρονη Ταμίμι σε μια επιδρομή τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου ως «ύποπτη για υποκίνηση βίας και τρομοκρατικής δραστηριότητας», χωρίς ωστόσο να της απαγγέλλονται κατηγορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής της.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μαχμούντ Χασάν, η Ταμίμι ξυλοκοπήθηκε κατά τη σύλληψή της και αφού μεταφέρθηκε, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη φυλακή Νταμόν, κοντά στη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ.

Ο πατέρας της Μπασέμ Ταμίμι, επίσης ακτιβιστής, παραμένει φυλακισμένος χωρίς κατηγορία.

Η μητέρα της, Ναριμάν Ταμίμι, δήλωσε την Τρίτη (28/11) ότι η χαρά της για την προοπτική απελευθέρωσης της κόρης της μετριάζεται από τις επανειλημμένες απειλές που διατυπώνονται εναντίον της οικογένειας από ισραηλινούς εποίκους και από τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες έχουν απαγορεύσει κάθε εορτασμό και έχουν ρίξει δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη των Παλαιστινίων που περιμένουν να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους και τους γείτονές τους.

Ο τεράστιος αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου έχει επίσης αφήσει ανεξίτηλο σημάδι, δήλωσε η Ναριμάν Ταμίμι.

«Η κόρη μου θα επιστρέψει στην αγκαλιά μου, αλλά υπάρχουν χίλιες μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους και χίλιες οικογένειες που χάθηκαν. Μακάρι να μην χρειαζόταν να χυθεί τόσο αίμα για να αφεθεί ελεύθερη η κόρη μου. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έπρεπε να είχε φυλακιστεί», πρόσθεσε

Η σύλληψη της Αχέντ Ταμίμι ήταν μία από τις χιλιάδες συλλήψεις που πραγματοποίησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών μέτρων» όπως υποστηρίζουν. Ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως ξεπερνούν τις 2.000 ενώ η αρμόδια επιτροπή της Παλαιστινιακής Αρχής για θέματα κρατουμένων κάνει λόγο για σχεδόν 3.300 συλλήψεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης σκοτώσει τουλάχιστον 225 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από την έναρξη της καταστολής, καθιστώντας το 2023 την πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους εκεί από το 2005, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συνολικά 30 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από δώδεκα παιδιά, αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίς την Πέμπτη. Ανάμεσά τους ήταν και η Σουχάιρ αλ-Μπαργκούτι, μια 64χρονη γυναίκα που συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής τον Οκτώβριο και τέθηκε υπό διοικητική κράτηση, όπου της αρνήθηκαν την πρόσβαση σε φάρμακα για τα προβλήματα υγείας της, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Η Σουχάιρ αλ-Μπαργκούτι κατάγεται από γνωστή οικογένεια παλαιστινιακών αντιστασιακών στελεχών. Ο σύζυγός της, Ομάρ αλ-Μπαργκούτι, ήταν ένας από τους μακροβιότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους και πέρασε περίπου τρεις δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα, το μεγαλύτερο μέρος τους υπό διοικητική κράτηση, πριν από το θάνατό του το 2021.

Οι γιοι του ζευγαριού έχουν επίσης περάσει χρόνια σε ισραηλινή κράτηση και ο ένας, ο Σάλεχ αλ-Μπαργκούτι, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής το 2018, αφού κατηγορήθηκε ότι άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινών εποίκων. Το Ισραήλ ισοπέδωσε το σπίτι της οικογένειάς τους κοντά στη Ραμάλα το 2019, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

*Με πληροφορίες από New York Times