Οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να αποφασίσουν αν θα δοθεί παράταση στην άδεια για τη χρήση της glyphosate (γλυφοσάτης).

Ads

Πρόκειται για το βασικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup, της αμερικανικής εταιρείας Monsanto, που έχει διχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το ζιζανιοκτόνο με την αμφιλεγόμενη ουσία «γλυφοσάτη» χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην ΕΕ έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής μία καμπάνια που απαιτεί την απαγόρευση από την ΕΕ της γλυφοσάτης εξαιτίας ανησυχιών ότι προκαλεί καρκίνο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το προϊόν ως «πιθανά καρκινογόνο».

Ads

Τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «η γλυφοσάτη είναι απίθανο να εγκυμονεί κίνδυνο καρκινογένεσης από την έκθεση μέσω των τροφίμων».

Τον Ιούλιο του 2016, η Κομισιόν έδωσε 18μηνη παράταση της άδειας κυκλοφορίας, με κάποιους όμως περιορισμούς.

Η τελική απόφαση της Κομισιόν για εκ νέου αδειοδότηση του ζιζανιοκτόνου αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, πριν από τη λήξη της τρέχουσας προθεσμίας.

image

Όπως αναφέρει το Euronews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τώρα μια δεκαετή παράταση, αλλά δήλωσε ότι αυτό θα περάσει μόνο αν υποστηριχθεί από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 16 κράτη μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και πιθανότατα το Λουξεμβούργο είναι τα κράτη μέλη που είναι αντίθετα στην άδεια ανανέωσης.

Ωστόσο, η Γαλλία, η οποία αντιτίθεται σε μια δεκαετή επέκταση, έχει προτείνει την ιδέα μιας συντομότερης επέκτασης της αδειοδότησης της γλυφοσάτης, με σκοπό στο τέλος να καταργηθεί.