Ο Ιωσήφ Στάλιν εξακολουθεί να διχάζει την γενέτειρα του στη Γεωργία 60 χρόνια μετά το θάνατό του. Η πόλη Γκόρι της Γεωργίας, όπου γεννήθηκε ο σοβιετικός δικτάτορας, πήρε πρόσφατα την αμφιλεγόμενη απόφαση να επαναφέρει το άγαλμα του Στάλιν, που είχε αποκαθηλωθεί πριν 3 χρόνια, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Ads
Το άγαλμα είχε αποσύρει η φιλοδυτική κυβέρνηση του Προέδρου Μικάιλ Σαακασβίλι πριν από 3 χρόνια, απόφαση που είχε δυσαρεστήσει πολλούς κατοίκους της πόλης.
Μπορεί εκατομμύρια άνθρωποι να πέθαναν κάτω από το ολοκληρωτικό καθεστώς που εφάρμοσε ο Στάλιν, αλλά το γεγονός αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει την εκτίμηση των κατοίκων της γενέτειράς του προς το πρόσωπό του. Στην πόλη Γκόρι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο είναι το μουσείο του Στάλιν.
Όπως επισημαίνει το BBC,την απόφαση για την επαναφορά του αγάλματος έλαβαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σαακασβίλι, οι οποίοι θέλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Ρωσία.
Ο δήμαρχος του Γκόρι, Νταβίντ Ραζουάτζε, πολιτικός αντίπαλος του Σαακασβίλι, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο BBC: “Οι πολίτες του Γκόρι έχουν την αίσθηση ότι το όνομα Στάλιν είναι γνωστό παγκοσμίως και κατ’ επέκταση και η μικρή τους πόλη… Η Γεωργία είναι γνωστή παγκοσμίως λόγω του Στάλιν… Μπορείς να καταδικάσεις την σταλινική περίοδο, τις πολιτικές καταπιέσεις και τον παλιό τρόπο ζωής -αλλά δεν μπορείς να αγγίξεις προσωπικότητες.”
Απ’ την άλλη πλευρά, ο Γκιόργκι Καντελάκι, βουλευτής από το κόμμα του κ. Σαακασβίλι τόνισε: “Καμία χώρα που επιθυμεί να θεωρείται νορμάλ, δεν μπορεί να έχει ένα μνημείο προς τιμή του Στάλιν. Όλοι ξέρουν τον Στάλιν ως τον πιο αιματηρό δικτάτορα στην ιστορία.”
Φωτογραφία από την αποκαθήλωση του αγάλματος πριν 3 χρόνια
Γεγονός είναι ότι το 45% των Γεωργιανών εξέφρασαν θετική άποψη για τον Στάλιν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε ο Λάκσα Μπακράτζε, καθηγητής σοβιετικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.
Ο Μπακράτζε ανέφερε ότι δε γίνεται τίποτα για να εξηγηθεί στο λαό ποιος ήταν και τι έκανε ο Στάλιν. Ακόμα και στα σχολεία δεν υπάρχουν επεξηγήσεις για τον ολοκληρωτισμό και τα επακόλουθά του.
Απ’ τη μία, υπάρχει συμπάθεια προς το πρόσωπο του Στάλιν, κυρίως λόγω της αναγνωρισιμότητάς του, ενώ απ’ την άλλη, η πλειονότητα των Γεωργιανών είναι υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η κοινωνία της Γεωργίας είναι διχασμένη, επισημαίνει το BCC.
Πηγή: BBC
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >