Περίπου 3.000 κρατούμενοι στη Βιρμανία αναμένεται να αποφυλακιστούν πρόωρα από την στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές.

Ads

Η ποινή των φυλακισμένων λήγει κανονικά τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Δεν έχει γνωστοποιηθεί αν υπάρχουν μεταξύ τους πολιτικοί κρατούμενοι ή τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 2.200 ακτιβιστές κρατούνται στη χώρα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι σε καμία από τις 43 φυλακές και 100 στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

“Καθ΄όσον γνωρίζω, υπάρχει σχέδιο για τη μείωση της ποινής των κρατουμένων κατά έως και 30 ημέρες, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές”, δήλωσε αξιωματούχος των σωφρονιστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν κατονομάστηκε.

Ads

Η Εθνική Ένωση, που διαλύθηκε από τη στρατιωτική χούντα είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει τις εκλογές, θεωρώντας τις παράνομες και χειραγωγούμενες από το στρατιωτικό καθεστώς και καταγγέλλοντας τη συνέχιση της κράτησης χιλιάδων μελών της.

Η πρώην ηγέτες της Ένωσης, Αούνγκ Σαν Σου Κιι βρίσκεται υπό κατ΄οίκον περιορισμό, καθεστώς που λήγει στις 13 Νοεμβρίου, μια βδομάδα μετά τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στη χώρα από το 1990.

“Δεν πιστεύω ότι η Σου Κιι θα απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της αμνηστίας, εάν τελικά ισχύσει”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης.

Σύμφωνα με συνταξιούχο δικαστικό στη Ρανγκούν, μεταξύ των κρατουμένων θα υπάρχουν και ορισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι που θεωρείται ότι δεν θα απειλήσουν την πολιτική διαδικασία.

“Δεν πιστεύω ότι το καθεστώς έχει αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να ρισκάρει τη απελευθέρωση προβεβλημένων πολιτικών κρατουμένων πριν από τις εκλογές”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Η απελευθέρωσή τους μπορεί να γίνει στο πλαίσιο γενικής αμνηστίας, πιθανότητα μετά τις εκλογές, για να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας”.