Εντός της ζώνης αεράμυνας της Ταϊβάν πέταξαν 27 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη, στις 3 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ταϊβάν, που επισκέφθηκε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Ads

Όπως ανακοίνωσε η Κίνα τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι «αναγκαία και νόμιμα» μετά την επίσκεψη στο νησί της προέ-δρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, «αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Θα επιτρέψουν «να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», συνέχισε, λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας»

Ads

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν, αναπόδραστα», καθώς η πρόε-δρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόζι, επισκέπτεται την Ταϊβάν.