Update 7:30 h – Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πλατεία Ταχρίρ και στο κέντρο του Καΐρου επέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ, μετά τις χθεσινές αιματηρές ταραχές, στις οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από διακόσιοι. Από την πλευρά της, η στρατιωτική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εμποδίσουν την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο. Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι ο στρατός θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας στο παρασκήνιο, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Ads

Ο πρωθυπουργός Σαράφ επισκέφθηκε την περιοχή κοντά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις, σύμφωνα με  το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. Σε διάγγελμάτου υποστήριξε ότι “αντί να προχωρούμε στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους με δημοκρατικές αρχές, πάμε πίσω στην αναζήτηση ασφάλειας και σταθερότητας, ανησυχούμε για κρυμμένα χέρια, εγχώρια και ξένα, που επιδιώκουν να εμποδίσουν την βούληση των Αιγυπτίων να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατία”. “Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις κακόβουλες συνομωσίες και δεν θα αποδεχθούμε το πισωγύρισμα”, πρόσθεσε.

“Αυτό που συνέβη μπροστά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης είναι ακριβώς αυτό που είχε συμβεί την 25η Ιανουαρίου”, έγραψε ο μουσουλμάνος ακτιβιστής Ασμάα Μαχφούζ, αναφερόμενος στην έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του Μουμπάρακ. Ακτιβιστές επισήμαναν ότι οι ταραχές ξέσπασαν λόγω των χειρισμών των ένοπλων δυνάμεων και όχι λόγω της έντασης μεταξύ κοπτών χριστιανών και μουσουλμάνων.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα διαρκέσει από τις 02:00 ως τις 07:00, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι αφορά τη συνοικία Μασπερό και την πλατεία Αμπασίγια, κοντά σε ένα μεγάλο κοπτικό καθεδρικό ναό.

Ads

Νωρίτερα, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κάιρο, μεταξύ χιλιάδων χριστιανών κοπτών διαδηλωτών και δυνάμεων του στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC τουλάχιστον 24 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Οι κόπτες διαμαρτύρονται για την πυρπόληση ενός ναού τους.

Τα βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αιγύπτου μετέδωσαν εικόνες με διαδηλωτές να πετούν μολότοφ σε ένα σκηνικό πυροβολισμών, πυκνών καπνών και φλεγόμενων οχημάτων.

Οι κόπτες κατηγορούν τους μουσουλμάνους για την μερική κατεδάφιση της εκκλησίας τους στην επαρχία Aswan την περασμένη εβδομάδα.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του Προέδρου Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Η μειονότητα των κοπτών χριστιανών που υπολογίζεται στο 10% περίπου του πληθυσμού της Αιγύπτου, κατηγορεί το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο πως δείχνει μεγάλη επιείκια στους αυτουργούς μιας σειράς  αντιχριστιανικών επιθέσεων.

Η διαμαρτυρία την Κυριακή καλούσε το συμβούλιο να ανατρέψει τον κυβερνήτη της επαρχίας Aswan μετά τις ζημιές στην εκκλησία την Παρασκευή.

Οι διαφωνίες άρχισαν έξω από το κτήριο κρατικής TV στην κεντρική πλατεία Maspero αλλά σύντομα επεκτάθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην ανατροπή του Προέδρου Μουμπάρακ.

Χιλιάδες συμμετείχαν σε αυτές τις βίαιες εξεγέρσεις στους δρόμους, εκσφεδονλιζοντας πέτρες και καταστρέφοντας το πεζοδρόμιο για να το χρησιμοποιήσουν για πυρομαχικά.

Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν στρατιώτες και πόσοι ήταν διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης την παραίτηση του στρατιωτικού συμβουλίου, και ιδιαίτερα του Προέδρου του Field Marshal Mohamed Tantawi.