Με βαρύτατη ποινή φυλάκισης 13 ετών πλήρωσε ο 63χρονος Ντομένικο Λουκάνο, πρώην δήμαρχος του γραφικού ιταλικού χωριού Ριάτσε στη νότια Καλαβρία, το πολιτικό και κοινωνικό του άνοιγμα στην ενσωμάτωση μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Ο πρώην δήμαρχος, γνωστός στην τοπική κοινωνία ως Μίμο, κατάφερε να αναζωογονήσει  την κοινότητά του καλωσορίζοντας και ενσωματώνοντας μετανάστες. 

Ads

Ωστόσο, οτην Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, οι δικαστές τον καταδίκασαν με την κατηγορία της υποστήριξης της παράνομης μετανάστευσης και των «παρατυπιών» στην εξέταση την αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με τους δικαστές, ο Λουκάνο είχε αγνοήσει τη διαδικασία του δημόσιου διαγωνισμού, αναθέτοντας συμβάσεις συλλογής απορριμμάτων σε δύο συνεταιρισμούς που δημιουργήθηκαν ειδικά για να βοηθήσουν τους μετανάστες στην αναζήτησή τους για εργασία.

Έτσι, ο Λουκάνο τέθηκε υπό κατ ‘οίκον περιορισμό το 2018 για υποτιθέμενη υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης, υπεξαίρεσης και απάτης. Της σύλληψής του είχε προηγηθεί ανακοίνωση μιας σειράς αντι-μεταναστευτικών μέτρων από τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, στα οποία περιλαμβάνονταν περικοπή κεφαλαίων για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών. Τότε, μάλιστα, είχε ακολουθήσει η αναστολή μιας τηλεοπτικής εκπομπής για το Riace στη δημόσια ιταλική τηλεόραση Rai.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του (2004-2018), ο Λουκάνο, πρώην δάσκαλος του σχολείου, έκανε τον Ριάτσε διάσημο για το πολύκροτο μοντέλο ενσωμάτωσής του ως μέσο αντιστροφής της ερήμωσης. Το 2016 κατατάχθηκε από το περιοδικό Fortune στους 50 μεγαλύτερους ηγέτες στον κόσμο, έχοντας εγκαταστήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο Ριάτσε, ένα χωριό με 1.800 κατοίκους, εμποδίζοντας έτσι το κλείσιμο του τοπικού σχολείου.

Ads

Ετυμηγορία έκπληξη – «Δεν έχω λόγια, δεν το περίμενα»

Η απόφαση προκάλεσε σοκ στην Ιταλία καθώς πρόκειται σχεδόν για διπλάσια από τα επτά χρόνια και τους 11 μήνες που ζήτησαν οι εισαγγελείς.

Σημειώνεται ότι ο Λουκάνο κατηγορήθηκε επίσης για τη διοργάνωση «γάμων της ευκολίας», αφού βοήθησε να οργανωθεί ένας γάμος μεταξύ μιας Νιγηριανής γυναίκας και ενός Ιταλού, ώστε η γυναίκα, που είχε εξαναγκαστεί σε σεξουαλική εργασία στη Νάπολη, να μπορεί να ζει και να εργάζεται νόμιμα στην Ιταλία. Ωστόσο, η κατηγορία αποσύρθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το ανώτατο εφετείο της Ιταλίας.

«Δεν έχω λόγια, δεν το περίμενα», είπε ο Λουκάνο στους δημοσιογράφους μετά την καταδίκη. «Πέρασα τη ζωή μου κυνηγώντας τα ιδανικά, πάλεψα ενάντια στη μαφία. Συμπαρατάχθηκα με τους πρόσφυγες. Και δεν έχω ούτε τα χρήματα να πληρώσω τους δικηγόρους … σήμερα όλα τελειώνουν για μένα. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

Η είδηση ​​της ποινής χαιρετίστηκε από τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς «Λέγκας του Βορρά» και φανατικός πολέμιος της φιλομεταναστευτικής πολιτικής του Λουκάνο. Με τον Λουκάνο υποψήφιο σε περιφερειακές εκλογές, ο Σαλβίνι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η αριστερά υποβάλλει υποψηφίους καταδικασμένους σε 13 χρόνια φυλάκιση».

Ο Λουκάνο είπε ότι θα ασκήσει έφεση στην ποινή του. Ωστόσο, θα παραμείνει σε κατ ‘οίκον περιορισμό, καθώς στην Ιταλία οι ποινές καθίστανται οριστικές μόνο μετά από δύο προσφυγές, ώστε να εκδικαστεί και στο εφετείο.