Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993, των αμερικανικών πρεσβειών σε Κένυα και Τανζανία το 1998, του  USS Cole στην Υεμένη το 2000, όπου οι ένοχοι συνελήφθησαν και δικάστηκαν, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ούτε και διωχθεί για την 11η Σεπτεμβρίου από τις αμερικανικές αρχές. Αυτό καθιστά τις οικογένειες των θυμάτων των Δίδυμων Πύργων τη μεγαλύτερη ομάδα συγγενών θυμάτων που δεν έχουν δει να αποδίδεται  δικαιοσύνη.

Ads

Ακόμη χειρότερα, ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, μόνο άβολα ερωτήματα φαίνεται προσθέτει, σε σχέση με τις αποτυχίες του συστήματος:  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press, «ο πράκτορας του FBI που συνέλαβε τον Zacarias Moussaoui τον Αύγουστο του 2001 κατέθεσε… [ότι] πέρασε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες προσπαθώντας να προειδοποιήσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τον εξτρεμιστή ισλαμιστή φοιτητή πιλότο, αλλά η “εγκληματική αμέλεια” από ανώτερους στην Ουάσινγκτον απέτρεψε μια πιθανότητα για να σταματήσουν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

Κάπως έτσι, χωρίς την απονομή δικαιοσύνης και λογοδοσία, το πολύ επικίνδυνο μήνυμα που αποστέλλεται στους τρομοκράτες είναι ότι έχουν το πράσινο φως να σκοτώσουν αθώους πολίτες – όχι μόνο σε μέρη μακριά από τις ΗΠΑ, όπως το Αφγανιστάν, αλλά ακόμη και στους δρόμους του Μανχάταν.

Σύμφωνα με τις χήρες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, η δικαιοσύνη δεν αναζητά εκείνους που βρίσκονται πραγματικά πίσω από την επίθεση. «Όμως, οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έδρασαν μόνοι τους», σημειώνουν οι ίδιες.
«Είχαν ένα ουσιαστικό δίκτυο υποστήριξης που ήταν βαθιά ενσωματωμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για σχεδόν μια δεκαετία πριν, και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Γνωρίζω ότι αυτό το δίκτυο υποστήριξης εκτείνεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και σε πολλές χώρες. Οι δράστες σχεδίαζαν την επίθεση για χρόνια, αλλά κανείς δε κατάφερε να την αποτρέψει και να σώσει τις ζωές 3000 ανθρώπων», γράφει μια εξ αυτών στο Intercept.

Ads

Οι χήρες υποστηρίζουν ότι δεκάδες υπηρεσίες επιβολής του νόμου αλλά και πληροφοριών, παρακολουθούσαν για χρόνια τους ανθρώπους, που σχεδίαζαν τις συγκεκριμένες επιθέσεις, και ότι ακόμη και τώρα γνωρίζουν ποιοι είναι αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει δράση. Κατηγορούν ως εγκληματική την απόκρυψη στοιχείων αυτών – απόκρυψη που επέτρεψε στους δράστες να πραγματοποιήσουν την επίθεση ανεμπόδιστοι.

«Πραγματικά, αποτελεί πραγματική έκπληξη το γεγονός ότι ο πρώην διευθυντής της CIA George Tenet παρείχε κακές πληροφορίες σχετικά με όπλα μαζικής καταστροφής που μας οδήγησαν σε πόλεμο με το Ιράκ, όταν λίγα χρόνια πριν λάβει κακές αποφάσεις που μας άφησαν ευάλωτους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρεμπιπτόντως, ο Tenet τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι στη φυλακή», λένε οι συγγενείς των θυμάτων.

Οι ίδιοι, 20 χρόνια μετά την απώλεια των αγαπημένων τους, καταγγέλλουν ότι παρά το γεγονός οι πραγματικοί ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ, οι αμερικανικές αρχές ήταν πολύ δραστήριες στην εκμετάλλευση των 3000 νεκρών για να καταπατήσουν δικαιώματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και να δικαιολογήσουν πολέμους που στοίχισαν σε ανθρώπινες ζωές και σε χρήμα.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα παράνομα και απάνθρωπα βασανιστήρια και οι απεριόριστες κρατήσεις έχουν γίνει ο κανόνας – όλα έγιναν, επίσης, στο όνομα των αγαπημένων μας προσώπων και για να αποτραπεί μια άλλη 11η Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, αυτές οι απάνθρωπες και παράνομες μέθοδοι δεν κάνουν κανέναν από εμάς ασφαλέστερο. Επιτρέπουν απλώς στους προέδρους να ενεργούν μονομερώς εκτός νόμου, χωρίς επίβλεψη.

Επιπλέον, μας στερούν το δικαίωμα στην δικαιοσύνη. Κανείς από όσους κρατούνται στο Γκουαντάναμο δεν έχει πιθανότατα δικαστεί. Δεν τους πάνε στα δικαστήρια γιατί βασανίστηκαν από τη CIA», σχολιάζουν και ζητούν να δημοσιοποιηθούν τα απόρρητα αρχεία γύρω από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, με την ελπίδα να κλείσει και για αυτούς αυτός ο επίπονος κύκλος.