Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, που πυροδότησε παγκόσμιες εξελίξεις με αρχή την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Δεκαοκτώ χρόνια μετά και οι Αφγανοί δεν πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα τερματίσουν οριστικά το μεγαλύτερο πόλεμο.

Ads

Πρόσφατα μάλιστα, αναζωπυρώθηκε η αγωνία μετά την ακύρωση της μυστικής συνάντησης του αμερικανού προέδρου με εκπροσώπους της ηγετικής ομάδας των Ταλιμπάν και τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι ,μετά από πρόσφατη βομβιστική επίθεση των εξτρεμιστών στην Καμπούλ, όπου σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter  ότι τερματίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες μετά από έναν χρόνο συνομιλιών είχαν φτάσει στο όριο της σύναψης μιας ιστορικής συμφωνίας για τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σκοτώνοντας 12 αθώους ανθρώπους, τότε πιθανώς δεν έχουν την εξουσία να διαπραγματευτούν μια ουσιαστική συμφωνία έτσι κι αλλιώς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτηση στο twitter.

Ads

Στον απόηχο των δηλώσεων του Τραμπ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, υπό την προϋπόθεση ότι οι εξεγερμένοι θα «αλλάξουν στάση» και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Προηγήθηκε μία περίοδος  όπου διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν για τη μοίρα του αφγανικού έθνους. Αλλά  το έθνος και η αφγανική κυβέρνηση αποκλείστηκαν. Οι συναντήσεις ήταν μυστικές, πίσω από κλειστές πόρτες, μεταξύ Αμερικανών και Ταλιμπάν. Ήταν πολύ ενοχλητικό να αποκλείεται η κυβέρνηση του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Bilal Sarwary, ένας έμπειρος δημοσιογράφος από το Αφγανιστάν, σε τηλεφωνική συνέντευξη με στο France 24 από την Καμπούλ.

Πολλοί Αφγανοί χαιρέτισαν την απόφαση του αμερικανικού προέδρου να ανακαλέσει διαπραγματεύσεις που δεν είχαν διαφάνεια, δεν περιλάμβαναν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή τους και είχαν υπερσυμπίεση για να συναντήσουν μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα αποχώρησης διεθνών στρατευμάτων πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 .

«Οι Ταλιμπάν ελέγχουν σήμερα τις περιοχές του αγροτικού Αφγανιστάν. Ωστόσο, με τις σκληρές ισλαμιστικές θέσεις τους, κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων, δεν ήταν ποτέ δημοφιλές στο Αφγανιστάν», σημείωσε ο Saad Mohseni, ιδρυτής της Tolo TV, ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού σταθμού της χώρας.

Το ποσοστό αποδοχής των Ταλιμπάν δεν έχει υπερβεί ποτέ το 12% σύμφωνα με τα λεγόμενα του. «Για εμάς, για πολλούς Αφγανούς, το απογοητευτικό ήταν ότι αυτή η ειρηνευτική συμφωνία μας επιβλήθηκε », δήλωσε ο Mohseni σε συνέντευξή του στην Christiane Amanpour του CNN. Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η Tolo tv, ο Mohseni αποκάλυψε ότι από τους 25.000 ερωτηθέντες, το 75% υποστήριξε την απόφαση του αμερικανικού προέδρου να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις «μέχρις ότου οι Ταλιμπάν διαπράξουν σοβαρά» μια δίκαιη συμφωνία για ειρήνη.