To βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου για τη συμφωνία του Brexit που επισφραγίστηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η Bουλή θα έχει συνολικά πέντε μέρες συζήτησης πριν ψηφίσει, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ads

Η Βουλή των Κοινοτήτων «θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού», που αποφάσισε το Brexit, δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο όπου προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία έχει γίνει δεκτή με πολλές αντιδράσεις, εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος. 

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη καλύτερη συμφωνία», διεμήνυσε η Μέι, υπενθυμίζοντας και το μήνυμα που έχουν στείλει οι Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Μπορούμε να τη στηρίξουμε και να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, ή το κοινοβούλιο μπορεί να επιλέξει να την απορρίψει και να επιστρέψουμε στο μηδέν. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν δεν περάσει αυτή η συμφωνία. Θα ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερο διχασμό και αβεβαιότητα, με όλα τα ρίσκα που αυτό ενέχει», προειδοποίησε.

Η Μέι έχει περιθώριο τριών εβδομάδων προκειμένου να εξηγήσει και να πείσει τους βουλευτές για τα βασικά σημεία της Συμφωνίας. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, eίναι η τελευταία και κρισιμότερη μάχη που δίνει η πρωθυπουργός ώστε να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, διαφορετικά η Βρετανία θα βρεθεί σε «αχαρτογράφητα νερά» και μια πρωτοφανή κρίση. 

Ads

Προς το παρόν, ενστάσεις για την Συμφωνία εκφράζονται από όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου και η απόριιψη της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης, σε εκλογές, σε δεύτερο δημοψήφισμα ή και σε μόνιμη παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες, δια στόματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσαν να στηρίξουν τη Τερέζα Μέι με μια αυστηρή προειδοποίηση: «Αυτή είναι η μόνη Συμφωνία ότι δεν υπάρχει “σχέδιο β”. Οι Βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να σταθούν στο ύψος του αξιώματος που τους έχουν δώσει οι πολίτες και να την υπερψηφίσουν».