Σε «αχαρτογράφητα νερά καταστροφής» σπρώχνει τον πλανήτη η κλιματική αλλαγή, όπως ανέφερε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (VMO), η οποία προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα «κινείται στη λάθος κατεύθυνση» για την αποφυγή της κλιματικής κρίσης.

Ads

Όπως αναφέρει η έκθεση, με τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου να συνεχίζουν να αυξάνονται στην ατμόσφαιρα, και τους παγκόσμιους ηγέτες να αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν στρατηγικές για να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η Γη έρχεται πιο κοντά προς επικίνδυνα κλιματικά σημεία κορύφωσης, τονίζει η έκθεση «United in Science».

Πλημμύρες και καύσωνες

«Καύσωνες στην Ευρώπη. Κατακλυσμιαίες πλημμύρες στο Πακιστάν […] Δεν υπάρχει τίποτα το φυσικό με την κλίμακα αυτών των καταστροφών» είπε ο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Ads

Οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν στη διάρκεια των πανδημικών lockdown, στη συνέχεια όμως πήραν την ανιούσα και πλέον ξεπερνούν τα επίπεδα προ πανδημίας. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το πρώτο εξάμηνο ήταν κατά 1,2% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, αναφέρει η έκθεση.

Η τελευταία επταετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο των θερμοκρασιών τον 19ο αιώνα. Η μέση προ πανδημίας θερμοκρασία βρίσκεται ήδη 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.

Και οι επιστήμονες περιμένουν πως ο ετήσιος μέσος όρος θα μπορούσε να είναι από 1,1 έως 1,7 βαθμό Κελσίου θερμότερος έως το 2026 – κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ξεπεράσουμε το κατώφλι του 1,5 βαθμού τα επόμενα πέντε χρόνια.

Χωρίς επιθετική κλιματική δράση, η άνοδος της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το καταστροφικό επίπεδο των 2,8 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σημεία καμπής

Ωστόσο ακόμα και το σημερινό επίπεδο θέρμανσης ίσως αρκεί για να ξεπεραστούν σημαντικά σημεία καμπής. Για παράδειγμα, τα ωκεάνια ρεύματα που μεταφέρουν θερμότητα από τους τροπικούς στο βόρειο ημισφαίριο έχουν επιβραδυνθεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 1.000 χρόνια, επισημαίνει η έκθεση, στην οποία συνεργάστηκαν ακόμα το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται πολύ ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -πλημμύρες, ζέστη, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και καταιγίδες.

Μέχρι τη δεκαετία του 2050, εκτιμούν οι συντάκτες, πάνω από 1,6 δισ. κάτοικοι πόλεων θα βλέπουν τακτικά θερμοκρασίες τουλάχιστον 35 βαθμούς Κελσίου ως μέσος όρος τριμήνου.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινότητες να αντεπεξέλθουν, ο WMO δεσμεύτηκε να καλύψει το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters