Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα στις ΗΠΑ βρίσκονται στα… κάγκελα.

Ads

Ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η επιστήμη και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν θέση στη διοίκησή του. 
 
Κι αυτοί αποφάσισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Έχουν αρχίσει λοιπόν να αντιγράφουν μανιωδώς τα δεδομένα για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή σε ανεξάρτητους σέρβερ υπό τον φόβο ότι αυτά θα «εξαφανιστούν» όταν αναλάβει η νέα κυβέρνηση.  
 
Αυτό το «αντάρτικο», όπως χαρακτηρίζεται, είναι μια φρενήρης προσπάθεια για να διασφαλιστούν – σύμφωνα με τους επιστήμονες – τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια από πολιτικές παρεμβάσεις προσώπων που τα ατομικά τους συμφέροντα «απειλούν το μέλλον του πλανήτη». 

Την τελευταία εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής Σκοτ Προύιτ ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον ως υπουργό Εξωτερικών της χώρας. 

Ζήτησε, επίσης, τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εργαστεί για την αλλαγή της πολιτικής για το κλίμα που προωθούσε ο Ομπάμα, κάτι που χαρακτηρίστηκε προσπάθεια εκφοβισμού. Το Υπουργείο Ενέργειας πάντως αρνήθηκε το αίτημά του, σημειώνοντας ότι πολλοι σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι ο Τραμπ σκέφτηκε ακόμη και να ζητήσει κάτι τέτοιο. 
 
Επιπλέον ένας από τους συμβούλους του Τραμπ δήλωσε ότι η NASA θα έπρεπε να σταματήσει να διεξάγει έρευνες για το κλίμα και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση του διαστήματος. 
 
Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να αισθάνονται άβολα για το μέλλον των πρωτοβουλιών που αφορούν στην καθαρή ενέργεια και της γενικής αντίληψης ότι ναι, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κάτι που συμβαίνει. 
 
Βίντεο της Washington Post: Τι σημαίνει η προεδρία του Τραμπ για την κλιματική αλλαγή

Ads

 
Τι αναμένεται να κάνει ο Τραμπ:

  • Να αντιστρέψει την ατζέντα Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή 
  • Να ακυρώσει την δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού
  • Να υποστηρίξει τις εξορύξεις των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
  • Να συγκρουστεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους επιστήμονες για το κλίμα

Εσπευσμένα γίνονται εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας πολλές προσπάθειες για τη διατήρηση των επιστημονικών δεδομένων και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μια εκδήλωση στο Τορόντο με θέμα πώς μπορούν οι επιστήμονες να κατεβάσουν με ασφάλεια ομοσπονδιακά δεδομένα και να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα όπου θα δημοσιευτούν αυτές οι πληροφορίες. 
 
Αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται σε πολλά Πανεπιστήμια της χώρας και διοργανώνονται από περιβαλλοντικούς φορείς. Συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων ανησυχούν και για τη χρηματοδότηση των ερευνών τους από δω και πέρα. 

«Κάτι που μέχρι τώρα μου φαινόταν παρανοϊκό πλέον μου φαίνεται ρεαλιστικό» λέει ο Νικ Σάντος, περιβαλλοντικός αναλυτής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει να αντιγράφει δεδομένα σε ανεξάρτητο διακομιστή. 
 
Το «αντάρτικο» των επιστημόνων ξεκίνησε εν πολλοίς από μια απλή ερώτηση. «Ποια είναι τα πιο σημαντικά κυβερνητικά στοιχεία για το κλίμα;» έγραψε σε ένα tweet ο μετεωρολόγος Έρικ Χολτάους που αυτοαποκαλείται «γεράκι του κλίματος». «Επιστήμονες: Υπάρχουν κυβερνητικές βάσεις δεδομένων που δεν θα θέλατε να εξαφανιστούν;», πρόσθεσε. 

Αυτό ήταν. Μέσα σε λίγη ώρα οι απαντήσεις κατέκλισαν το διαδίκτυο. Επιστήμονες κοινοποίησαν links με δεκάδες κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, επενδυτές προσφέρθηκαν να στηρίξουν οικονομικά την αντιγραφή και την ασφαλή φύλαξη των δεδομένων, δικηγόροι προσφέρθηκαν να παρέχουν τις νομικές τους υπηρεσίες, προγραμματιστές πρόσφεραν ανεξάρτητους σέρβερς και βοήθεια για την οργάνωση και ταξινόμηση των πληροφοριών. 

Ακόμη κι αν δεν υπήρξε ρητά κάποια απειλή από την διοίκηση του Τραμπ για τη χειραγώγηση ή τον περιορισμό της πρόσβασης του κοινού στα δεδομένα, κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι αυτά μπορεί να «εξαφανιστούν» όταν αναλάβει η νέα κυβέρνηση. Και δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν αυτό το ρίσκο. 

Εξάλλου, ο ίδιος ο Τραμπ είπε δημόσια ότι πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή είναι απάτη. «Αυτό που κάνουμε μόνο καλό μπορεί να είναι. Ας ελπίσουμε ότι θα αφήσουν τα πάντα στη θέση τους. Αλλά αν δεν το κάνουν, εμείς πρέπει να έχουμε πλάνο», εξηγεί ο Νικ Σάντος.