Πλήθος παιδιών και γονιών παρακολούθησαν την Κυριακή το μεσημέρι την παιδική παράσταση «Το μεγάλο Μπλουμ του Μπρίλη» στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα από το θέατρο του Ν. Κόσμου. «Σήμερα έσπασε ο φόβος, σήμερα ξαναβγαίνουμε στη γειτονιά μας», έλεγαν οι κάτοικοι αδιαφορώντας για τους γνωστούς «αγανακτισμένους κατοίκους» που επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένταση.

Ads

 
Η παρουσία μιας μικρής ομάδας με επικεφαλής τον γνωστό «αγανακτισμένο» στην περιοχή Σπύρο Γιαννάτο, μέλος της Χρυσής Αυγής, και οι απειλές που είχαν προηγηθεί από ορισμένους οπαδούς της νεοναζιστικής οργάνωσης, ακόμα και για τη διεξαγωγή μιας παιδικής παράστασης, είχαν σαν αποτέλεσμα την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
 
Τίποτα όπως δεν απέτρεψε παιδιά και γονείς να βρεθούν στην πλατεία. Τα παιδικά χαμόγελα, χωρίς διακρίσεις, ύψωσαν τοίχο ελευθερίας και αλληλεγγύης στο σκοτάδι και τον ρατσισμό που επιχειρούσαν να επιβάλλουν οι νεοναζί στην περιοχή. Οι κάτοικοι αποκτούν και πάλι πρόσβαση στην πλατεία που ήθελαν να ελέγχουν οι γνωστοί «αγανακτισμένοι» χρυσαυγίτες. Το πρώτο βήμα έγινε όμως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν. Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και αντιφασιστική διαδήλωση στις 12.00, στην πλατεία Βικτωρίας.
 
«Ο φασισμός κι ο ρατσισμός φεύγουν με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Να είστε περήφανοι για τους γονείς σας που δεν φοβήθηκαν και σας έφεραν εδώ σήμερα», είπε στο τέλος της παράστασης ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Την παράσταση στήριξαν οργανώσεις και κινήσεις κατοίκων της περιοχής αλλά και η εφημερίδα «Η Αυγή», ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο» και η «Ανοιχτή Πόλη». 

* Φωτογραφίες από την Αυγή